27.5 C
București
luni, 24 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSistemul financiar mondial da semne de recuperare

Sistemul financiar mondial da semne de recuperare

Sistemul financiar mondial, afectat de criza, da semne de recuperare, dar nu a depasit zona de turbulente, potrivit Consiliului de Stabilitate Financiara (CSF).

"Am ajuns, mai mult sau mai putin, la nivelul anterior caderii Lehman, insa nu la nivelul dinaintea crizei", a explicat presedintele CSF, Mario Draghi, intr-o conferinta de presa, anunta AFP, citata de Mediafax.

El a reamintit ca falimentul gigantului bancar american Lehman Brothers, in septembrie 2008, a destabilizat pietele financiare pana la punctul in care creditul a inghetat.

"Ulterior, dupa cateva luni dramatice si mai multe interventii din partea guvernelor, situatia sistemului s-a ameliorat, insa acesta nu a iesit din zona de turbulente", a precizat Draghi.

Oficialul CSF a subliniat doua semne de imbunatatire, respectiv faptul ca bancile americane au reusit sa stranga, recent, din investitii private zece miliarde de dolari si relansarea pietei obligatiunilor emise de companii. Restructurarea mai multor institutii de credit si activitatea redusa de pe piata creditului sunt, pe de alta parte, un semn ca sistemul bancar nu s-a insanatosit complet.

Revenirea nu poate fi "asigurata" in aceste conditii, a avertizat Draghi, adaugand ca, atunci cand va incepe, relansarea economiei va trebui sustinuta prin strategii coordonate de iesire din criza.

In viziunea oficialului, climatul economic si financiar nu se rezuma doar la presiuni asupra taxelor, reducerea programelor de relansare sau la masuri de combatere a efectelor crizei creditului.

"Sistemul bancar va trebui reparat pentru a putea implementa o politica monetara stricta", a precizat el.

CSF a inlocuit Forumul de Stabilitate Financiara prin decizia membrilor G20, luata la summitul de pe 2 aprilie organizat la Londra. Organismul are rol in reglementarea si supravegherea sistemului financiar international.

Cele mai citite

Cod portocaliu de caniculă în Capitală și 7 județe. HARTA

Şapte judeţe şi Capitala se află astăzi sub avertizare Cod portocaliu de caniculă, fiind prognozate temperaturi de 35 - 37 de grade. De asemenea, valul...

Munca și drogurile

Deviza  ”civilizației spectacolului”  în care trăim ar trebui să fie ”nimic nu e ceea ce pare”. Cu toate că sunt la modă minivacanțele și...

VIDEO. Maria Dragomiroiu, la un pas să-și piardă viața

Maria Dragomiroiu are o viață de poveste. De la o copilărie trăită în sărăcie lucie, la artistul consacrat, atât de iubit de public de...
Ultima oră
Pe aceeași temă