0.6 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSeismul din Japonia ne scumpeşte asigurările

Seismul din Japonia ne scumpeşte asigurările

Pe termen mediu, companiile de asigurări locale ar putea fi nevoite să scumpească cu până la 20% valoarea primelor plătite de români pentru poliţele de locuinţă.

Efectele seismului din Japonia se vor simţi, indirect, şi pe piaţa asigurărilor din România. Preţul poliţelor pentru bunuri şi clădiri ar putea creşte cu până la 20% în următoarea perioadă, apreciază mai mulţi specialişti citaţi de Mediafax. „Piaţa asigurărilor din Japonia este una dintre primele trei în privinţa valorii şi toţi reasigurătorii sunt prezenţi acolo. De regulă, un eveniment precum seismul din Japonia are ca efect creşterea cotaţiilor la primele de reasigurare la nivel internaţional. La rândul lor, asigurătorii români vor fi nevoiţi să majoreze tarifele la poliţele property dacă reasigurătorii scumpesc contractile”, explică Mihnea Tobescu, director general al Chartis România. El a adăugat că, pe termen scurt, poliţele emise de asigurătorii români pentru bunuri şi clădiri nu se vor scumpi pentru că aceştia au deja contracte de reasigurare încheiate la un anumit cost.

„Negocierile prinvind contractele de reasigurare încep în toamnă. Cel mai probabil, s-a putea să asistăm la o majorare a cotaţiilor de primă în 2012. Nu pot să avansez un procentaj pentru că totul depinde de cât de mult vor fi afectaţi reasigurătorii de cutremurul din Japonia, de sumele pe care vor fi nevoiţi să le achite drept despăgubiri”, a spus Tobescu.

Preţuri mici la poliţele de locuinţă

La rândul său, directorul general al brokerului de asigurări Marsh România, Cristian Fugaciu, a afirmat că piaţa asigurărilor de bunuri şi clădiri din România este „destul de ieftină” datorită competiţiei crescute dintre asigurători.

„Criza din Japonia nu va avea un efect imediat asupra pieţei locale întrucât o eventuală creştere a costurilor de reasigurare se va resimţi în timp. Totuşi, dacă vor creşte costurile de reasigurare – ceea ce e posibil să se întâmple dacă luăm în considerare alte catastrofe naturale precum uraganul Katrina – este foarte posibil să vedem o creştere a preţurilor pe acest segment şi în România pe termen mediu. Însă, dată fiind competiţia puternică dintre asigurătorii locali pe acest segment, nu credem că e posibil ca această creştere de preţuri să depăşească 10-20% pe termen mediu, nu scurt”, a spus Fugaciu.

Pagube imense în Japonia

Pagubele economice din regiunile japoneze afectate de cutremur se vor plasa la 170-180 miliarde dolari, potrivit unei analize Credit Suisse. Conform estimărilor analiştilor, citate de Wall Street Journal (WSJ), costurile companiilor de asigurări s-ar putea situa între 10 şi 25 de miliarde dolari. Spre comparaţie, în urma cutremurului din România din martie 1977, fosta companie de asigurări de stat ADAS a plătit pagube de 5 miliarde dolari, din care aproape jumătate au fost recuperaţi din reasigurare.

În România, piaţa de asigurări generale a scăzut cu 7,5% anul trecut, la 6,69 miliarde lei, în timp ce poliţele de viaţă au adus subscrieri de 1,67 miliarde lei, în urcare cu 2,3% faţă de 2009, potrivit datelor preliminare ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. În grupa asigurărilor generale, clasa de asigurări de incendiu şi calamităţi naturale a crescut cu 3,9%, la 934,74 milioane de lei şi a ajuns la o pondere de 14,5% în totalul subscrierilor, de la 12,9% în 2009.

Cele mai citite

Soldați nord-coreeni, pregătiți să lupte alături de Rusia împotriva Ucrainei, avertizează șeful Pentagonului

Mii de soldați nord-coreeni aflați în Rusia sunt pe punctul de a intra în luptele împotriva Ucrainei, a declarat Lloyd Austin, secretarul american al...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...

AUR îi face plângere penală ministrului de externe, Luminița Odobescu

AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora. Sistemul pregătește o fraudare masivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă