20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSeful Bursei cere investigatii pe piata contractelor la termen

Seful Bursei cere investigatii pe piata contractelor la termen

» Indicele general al BVB a pierdut 3,5%.

» Investitorii romani sunt cei care au intrat in panica.

» Leul cade cu 1,4% in fata euro.

Criza financiara s-a resimtit din nou la Bucuresti, printr-o scadere masiva a cotatiilor celor cinci societati de investitii financiare si o depreciere cu 1,4% a leului in fata monedei europene.
Banca centrala a afisat un curs mediu de 3,6897 lei/euro si a coborat la un minim al ultimelor cinci luni, cu toate incercarile Ministerului de Finante de a scoate din piata leii in exces. Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a atras in depozite cu scadenta la o saptamana suma de 650 milioane lei, la un randament mediu de 9,41%, usor peste dobanda la care se imprumutau intre ele bancile.
Desi actiunile au continuat sa se ieftineasca la BVB, lichiditatea pietei a crescut cu 60%, pana la 46,19 milioane lei (12,52 milioane euro). Indicele celor mai lichide actiuni listate (BET) a scazut cu 4,27%, iar indicele compozit BET-C a coborat cu 3,56%. Analistii explica tendinta prin prudenta manifestata de investitorii straini fata de Romania si prin lipsa de adancime a pietei romanesti.

Totusi, datele pietei arata ca panica i-a cuprins pe investitorii locali, ei fiind cei care au vandut intr-o mai mare masura decat cei straini.
"Evolutia puternic descendenta a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fost influentata in cea mai mare parte de criza financiara internationala, care persista de 14 luni. Cresterea aversiunii la risc a investitorilor coroborata cu faptul ca avem inca o bursa mica a facut ca deprecierile de la BVB sa fie extrem de puternice, printre cele mai mari din lume. Pe de alta parte, BVB inregistrase randamente mult mai mari comparativ cu bursele dezvoltate, iar o data cu declansarea crizei, multi au preferat sa-si marcheze profiturile. Ulterior a intervenit panica, manifestata in principal in randul investitorilor autohtoni, intrucat in acele momente de panica strainii nu prea au vandut. Indicatorii macroeconomici romanesti au contat mai putin in evolutia bursei, dat fiind ca din piata au lipsit fonduri interesate de investitii pe termen mediu si lung.

 

Infuziile straine de capital in bursa au fost destul de reduse, influentate si de faptul ca agentiile de rating au exagerat in sens negativ la adresa Romaniei", a declarat Adrian Danciu, analist la Broker Cluj. Presedintele BVB, Stere Farmache, a cerut ieri arbitrului pietei de capital sa investigheze tranzactiile cu derivative care se fac la Bursa Monetara din Sibiu, lasand sa se inteleaga ca se fac speculatii cu actiunile, pentru a se castiga din contractele la termen. "Cred ca ar trebui ca CNVM sa se uite pe tranzactiile care se fac pe produse derivate, deoarece brokerii iau pozitii pe cele doua piete.
Ati vazut ca America a luat masuri sa interzica vanzarile scurte, care au foarte multe lucruri in comun cu piata derivativelor", a declarat Farmache pentru The Money Channel. Dupa ce miercuri seara indicii americani au pierdut peste 4%, piata fiind inflamata de neincrederea investitorilor in salvarea AIG, cel mai mare asigurator mondial, de catre Federeal Reserve, pietele asiatice au incheiat sedinta de joi in scadere, indicele Nikkei al busei japoneze coborand pana la minimul ultimilor trei ani. De altfel, bursa de la Bucuresti a deschis ieri cu cele mai mari scaderi din istoria sa, chiar de 10% in cazul SIF-urilor.

» Almunia condamna lacomia
Comisarul european pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia, a declarat ieri ca nu stie cat va dura criza financiara internationala, insa lacomia bancherilor este responsabila de criza. Almunia a acuzat bancile de investitii, ale caror lacomie si avant in a multiplica instrumentele financiare ar fi tocmai cauza crizei actuale.

Cele mai citite

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă