9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSef al fostilor colegi, promovare sau povara

Sef al fostilor colegi, promovare sau povara

Cand un membru al unei echipe devine superiorul fostilor camarazi, risca sa starneasca antipatii. Dar numai pana cand se acomodeaza toti.

Dupa o perioada in cadrul unui departament, in urma unor rezultate pe masura asteptarilor sefilor, apare in mod natural si posibilitatea tintirii unei pozitii mai importante, de cele mai multe ori, cea de sef al echipei. In majoritatea cazurilor, aceasta situatie aduce dupa sine si o perioada mai dificila, de schimbare de statut si de acomodare cu noul post, atat pentru proaspat promovatul, cat si pentru noii subalterni, fostii colegi de departament.

Cand devii coordonator vezi mai bine echipa

Dollores Benezic, care este acum freelancer, a fost de trei ori pusa in ipostaza de a-si coordona fostii colegi. De fiecare data a fost acceptata de catre acestia fara mari probleme de subordonare. Situatii mai delicate au fost totusi atunci cand trebuia sa fie tamponul intre echipa pe care o coordona si sefii carora le raporta. "Cand esti in frunte incepi in mod surprinzator sa vezi mai bine cum unii lucreaza si altii merg in trena celorlati", marturiseste Dollores Benezic, care considera ca atunci intervin primele relatii tensionate cu ambele tipuri de subalterni. "Primii sunt frustrati ca numai ei lucreaza si ca tu ca sef nu esti suficient de bun, astfel incat sa gasesti un echilibru. Cei care nu lucreaza au impresia ca ai ceva cu ei, ca numai de ei te iei pe motiv ca nu-si fac treaba. Iar tu esti intre cele doua tabere, cu amenintarea celorlalti sefi", adauga Benezic.
Pe termen scurt, explica Anca Deleanu, consultant la firma de resurse umane Catalyst Solutions, se pot crea conflicte inutile din cauza unor reticente pe care le pot avea subalternii in fata autoritatii noului sef.
De aceea, pentru cei ramasi pe aceeasi pozitie concentrarea ar trebui sa fie indreptata spre o analiza cat mai obiectiva, pentru a vedea daca nepromovarea lor s-a datorat unor motive de ordin personal. "Trebuie luate in considerare abilitatile dezvoltate insuficient, pentru a se incerca slefuirea lor", crede Deleanu.
Pe termen lung insa, o promovare interna poate duce la multe beneficii, pentru ca cel proaspat avansat poate sa aiba o imagine cat mai corecta asupra intregului departament. "Noul sef cunoaste realitatea cotidiana si provocarile jobului unui membru al echipei sale, astfel incat poate sa isi motiveze cu mai multa usurinta angajatii", explica Anca Deleanu.

Noile atributii, intelese prin respect reciproc

Cand managementul unei companii decide sa avanseze un anumit om dintr-un departament pe o pozitie de conducere, exista riscul ca ceilalti sa simta nevoia, chiar daca poate nejustificat, sa se raporteze altfel la noul superior. "Probabil ca le pari brusc mai nervos celorlalti, pentru ca le tot ceri diverse chestii pe care inainte, cand erati colegi, nu le cereai", mai spune Dollores Benezic.
Imediat ce promovarea a fost comunicata de catre conducere, iar noile atributii au fot transmise clar catre echipa, aceasta trebuie sa lucreze bazandu-se pe comunicare in ambele sensuri.
Florin Ochiana, HR operations manager la Lugera&Makler, considera ca, odata castigat respectul, lucrurile devin mai usoare. Asta se poate obtine printr-o "comunicare deschisa, transparenta, prietenoasa, sincera, asertiva, chiar daca presupune discutii in contradictoriu".

Favoritii pot ajunge "mana dreapta"

Ideal pentru orice superior ar fi sa nu aiba favoriti, astfel incat sa abordeze orice situatie cat mai obiectiv. Ochiana spune ca, in caz contrar, vechiul confident ar putea ramane "mana dreapta" doar daca este capabil din punct de vedere profesional.
Totusi, specialistii recomanda ca relatiile sa fie mai retinute si sa nu fie marcate de subiectivism. "Evaluarea colegilor trebuie sa se faca in functie de competente si de rezultate, de profesionalism, de atitudine, si nu pe baza afinitatilor, a ochilor frumosi."
"In general, la locul de munca nu prea legi prietenii. E doar o iluzie, sunt niste oameni de care te apropii, pentru ca se intampla sa fiti pe lungimi similare de unda", este de parere si Dollores Benezic.

Ce trebuie sa nu faca proaspat avansatul

– Sa nu isi stearga din memorie experienta de subaltern;
– Sa nu aiba favoriti pe criterii personale;
– Sa nu isi impuna respectul in mod agresiv;
– Sa nu foloseasca comunicarea stereotipa, goala de sens.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...

Italia, locul unde magnatii discreți mor în condiții suspecte: ancheta finalizată în cazul milionarului Petrescu și moartea misterioasă a lui Michael Lynch ridică mai...

Italia a devenit, în mod surprinzător, scena unor tragedii misterioase în care magnații lumii de afaceri dispar în circumstanțe dubioase. Două cazuri recente, ale...

Coaliția ajunsă la menopauză – Academia Catavencu

Cum era de așteptat, liberalii s-au frecat, s-au scălâmbăiat, s-au dat de ceasul morții, s-au indignat, s-au ascuns pe după batistuțe și, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă