18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSectorul energetic are nevoie de 3,6 miliarde euro

Sectorul energetic are nevoie de 3,6 miliarde euro

Necesarul de investitii in sectorul energetic pentru intervalul 2005-2008 este estimat la aproximativ 3,6 miliarde de euro. Din aceasta suma, 35% ar urma sa fie destinate construirii de noi capacitati de productie, 20% in domeniul termoenergetic, 15% in complexurile energetice, 10% in domeniul nuclear, 10% in retehnologizarea si dezvoltarea retelelor de transport si circa 10% in reabilitarea retelelor de distributie.

Productia de energie pe baza de carbune si energia nucleara reprezinta principalele optiuni pentru viitor, in conditiile cresterii prognozate a pretului la hidrocarburi si a dependentei de o sursa unica de aprovizionare cu gaze naturale de import, potrivit strategiei energetice a Romaniei in perioada 2005-2008, document elaborat recent de Ministerul Economiei si Comertului.
Cresterea productiei de energie va fi realizata in principal datorita intrarii in functiune a Unitatii 2 de la Centrala Nuclear-Electrica Cernavoda, care permite totodata limitarea productiei in termocentrale, mai ales in cazul celor care folosesc gaze de import.
Ponderea sectorului nuclear in productie va creste in intervalul 2005-2008 de la 9,4% la 16,1%, in timp ce energia obtinuta folosind gazele naturale si pacura vor avea o contributie in scadere, de la 13,3% la 12%, respectiv de la 3,7% la 1,6%.
In anul 2008, energia produsa cu ajutorul carbunelui va reprezenta 41,9% din total, comparativ cu 37,3% in 2005, termocentralele urmand sa asigure 54,7% din necesar, nivel apropiat de cel inregistrat in anul trecut.
Astfel, productia de energie electrica pe baza de carbune, hidro si nuclear va reprezenta in anul 2008 circa 85% din totalul productie, diferenta revenind productiei obtinute pe baza de hidrocarburi, se mai arata in document. Pe langa investitiile din zona de productie, nu trebuie uitate nici cele din sectorul de distributie a energiei termice. La nivel national numai pentru reabilitarea retelelor termice ar fi nevoie de circa sase miliarde de euro, iar in Bucuresti necesarul investitional se ridica la aproximativ 800 milioane euro pentru o perioada de cinci pana la 10 ani.

Cele mai citite

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă