Inflaţia a continuat să crească şi în luna februarie, mai mult decât estimaseră specialiştii, ca urmare a scumpirii produselor, dar şi a majorării tarifelor la servicii.
Legumele şi fructele, uleiul, zahărul, dar şi produsele de panificaţie au înregistrat creşteri de preţuri în februarie, urmând tendinţa lunilor anterioare. Specialiştii din agricultură susţin că alimentele vor continua să se scumpească şi în perioada care urmează, cotaţiile materiei prime pe piaţa internaţională fiind în urcare, iar rezervele naţionale insuficiente. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a ţinut să liniştească populaţia, declarând că „nu vom fi într-o zonă de criză alimentară” şi vom avea o producţie agricolă bună.
După ce anul trecut, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, în ianuarie 2010 cu 6%, în februarie, creşterea de preţ a fost de peste 10%.
Scumpiri în lanţ
La alimente, alte creşteri de preţuri au fost înregistrate în a doua lună a anului la legume şi conserve (aproape 8%), la zahăr (3,5%), lapte, zahăr şi făină. La categoria produselor alimentare, singurele ieftiniri au fost la ouă.
La produsele nealimentare, cele mai consistente scumpiri au fost la tutun şi ţigări,. De asemenea, creşteri de tarife s-au înregistrat şi la servicii şi utilităţi precum cele de apă, canal şi salubritate.
Astfel, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a ajuns în februarie la 7,6%, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 8,83%, a celor nealimentare cu 7,27% şi a creşterii tarifelor la servicii cu aproape 6%. Inflaţia a ajuns în luna februarie la 0,77%, comparat cu luna ianuarie, de aproape trei ori mai mult decât ar trebui să fie pentru a se încadra în ţinta de inflaţie BNR de 3%. Astfel, în primele două luni ale anului, inflaţia a ajuns la jumătate din ţinta BNR. Dacă acest ritm se va menţine pe toată durata anului, inflaţia ar putea depăşi 10%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara miercuri că „mizează pe revenirea cotaţiilor la petrol pentru atingerea ţintei de inflaţie”.
Ce spun agricultorii
Reprezentanţii Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) susţin că şi în următoarele luni vor continua scumpirile la alimente.
„Nu trebuie să luăm în considerare doar preţul grâului, de exemplu, care a înregistrat, în ultima perioadă, o creştere spectaculoasă. La noi, de la începutul anului, preţul îngrăşămintelor s-a dublat, iar combustibilii se scumpesc de la o zi la alta. Toate aceste scumpiri se vor regăsi în preţurile la alimente”, ne-a declarat Marcel Cucu. de la LAPAR.
La fel, oficialii de la Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară atenţionează că cel puţin până la viitoarele recolte vom asista la scumpiri importante.
„Este o criză a alimentelor la nivel internaţional şi nici noi nu avem cum să fim ocoliţi. Lunile următoare vor veni cu alte şi alte scumpiri la alimente. Cât priveşte cultura cartofului, este destul de probabil ca preţurile să mai crească, dacă ţinem cont că s-a vândut din depozite şi toată sămânţa de cartof. Nu mai există, de câteva luni, nimic pe stocuri, în schimb, importăm şi acest lucru se resimte în buzunarele consumatorilor”, a menţionat Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA.
În schimb, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii a ţinut să liniştească populaţia, spunând că România nu va fi într-o zonă de criză alimentară.
„România nu va fi într-o zonă de criză. Există potenţial bun şi chiar anul în curs se anunţă un an agricol bun. România trebuie să profite de ceea ce înseamnă o eventuală criză la nivel mondial, şi asta înseamnă să producă mai mult”, a precizat Valeriu Tabără.