12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScutirea de taxa auto ar putea fi prelungita cu inca 60 de...

Scutirea de taxa auto ar putea fi prelungita cu inca 60 de zile

» Persoanele care au cumparat pana pe 31 decembrie 2009 autovehicule noi cu motoare Euro 4 si capacitatea sub 2.000 centimetri cubi vor putea sa le inscrie, beneficiind de derogare de la taxa auto daca Guvernul va primi acceptul de la Comisia Europeana pentru o astfel de masura.

Legislatia in vigoare prevede pentru masinile din categoria de poluare Euro 4, cu o capacitate cilindrica de cel mult 2.000 cmc, scutire de la plata taxei de poluare pe teritoriul Romaniei daca se inmatriculeaza pentru prima data, in perioada 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009, in orice stat din Uniunea Europeana. Derogarea favoriza in special producatorul autohton de autovehicule de la Dacia Pitesti, reprezentantii Executivului precizand la data adoptarii masurii ca "se preocupa in luarea deciziilor care sa asigure pastrarea locurilor de munca in economia romaneasca, iar la un loc de munca in industria constructoare sunt patru locuri de munca in industria furnizoare".
In iunie, Comisia Europeana a solicitat autoritatilor din Romania sa modifice legislatia privind taxa de poluare auto, apreciind ca suspendarea taxei pentru anumite autovehicule este discriminatorie si urmareste protejarea industriei autohtone a masinilor noi.
Decizia de suspendare a taxei a fost initial argumentata de Guvern prin analiza rezultatelor bugetare derulate pe durata ultimelor luni ale anului 2008 si prin "concluziile analizei gradului de adancire a crizei financiare si economice, care indica o scadere importanta a pietelor auto si a productiei industriei furnizoare, precum si prin masurile de sustinere a sectorului de automobile", afectat de criza conomico-financiara internationala.

Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca va face demersuri pentru prelungirea cu inca doua luni a perioadei in care persoanele care au adus masini cu motoare Euro 4 si cu capacitate cilindrica sub 2.000 cmc pana la 31 decembrie sa le poata inmatricula fara plata taxei de poluare auto.
De asemenea, miercuri seara, la preluarea mandatului de ministru al Mediului, Laszlo Borbely a afirmat ca doreste sa promoveze saptamana viitoare o ordonanta de urgenta privind taxa auto pentru a scapa macar de una din cele cinci proceduri de infringement motivate pe care le are Romania in prezent de la Bruxelles. Attila Korodi, fost ministru al Mediului, sustine ca prelungirea cu inca 60 de zile a perioadei de scutire de la taxa auto pentru masinile Euro 4 cu capacitatea sub 2.000 cmc este posibila daca se va ajunge la o intelegere cu oficialii de la Comisia Europeana.
"Prelungirea cu inca doua luni a perioadei de scutire de la taxa de prima inmatriculare este posibila daca se va discuta cu Comisia Europeana. Sunt proceduri care se dezbat la nivel tehnic pentru o lunga perioada de timp si o astfel de cerere poate fi acceptata daca se aplica in anumite conditii", a precizat Korodi.

Cele mai citite

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă