16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScumpirea tigarilor a limitat temperarea inflatiei la doar 6,45%

Scumpirea tigarilor a limitat temperarea inflatiei la doar 6,45%

» Preturile de consum au crescut in aprilie cu 0,27% fata de luna martie, astfel ca inflatia anuala s-a temperat de la 6,71% la 6,45%.

Totusi, daca statul nu ar fi majorat in avans accizele la tutun si unele bauturi spirtoase, in aprilie am fi inregistrat prima scadere lunara a preturilor de consum (deflatie) din acest an, iar inflatia anuala ar fi coborat spre 6%. Cu toate acestea, procesul dezinflationist este in desfasurare, pe fondul scaderii consumului, iar oficialii BNR vad inflatia anuala coborand pana la 4,4% la finalul lunii decembrie. Majoritatea analistilor estimeaza o inflatie peste acest nivel. Incertitudinile privind evolutia inflatiei in perioada urmatoare vin dinspre anul agricol, pretul petrolului si cursul de schimb.

Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, declara ieri la The Money Channel ca in sensul dezinflatiei actioneaza cresterea sub potential a produsului intern brut, iar din sensul pastrarii unei inflatii ridicate actioneaza excesul de cerere provenit din politicile fiscale si salariale foarte laxe in anul precedent. Lazea estimeaza ca inflatia va ramane peste 6% pana in iunie, astfel ca procesul dezinflationist se va accentua in trimestrele III si IV.
"In conditiile in care leul s-a intarit cu mai mult de 2%, excluzand scumpirea tigarilor, preturile s-au redus doar cu 0,06%. La noi, inflatia este mult mai senzitiva la cresteri decat la scaderi", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. Potrivit acestuia, tendinta dezinflationista va continua, ramane de vazut cat de ampla va fi. "Reducerea excesului de cerere incepe sa se simta in preturile de consum, iar in ceea ce priveste preturile administrate la energie se vorbeste de o reducere in transe. Incertitudinile privind evolutia inflatiei vin dinspre cursul de schimb, anul agricol si pretul petrolului. Noi prognozam o inflatie anuala de 5,4% la sfarsitul lunii decembrie", a conchis Anghel.

In contrast cu prognoza BNR, analistii ING estimeaza reinversarea tendintei dezinflationiste in trimestrul III, astfel ca la finalul anului vad o inflatie de 7,9%.
"Este linistitor ca inflatia lunara a fost generata doar de  cresterea preturilor administrate, deoarece in viitor nu va mai aparea acest impact. In viitor, depindem de situatia agriculturii. Daca va fi seceta, preturile alimentelor s-ar putea sa urce consistent. O alta presiune ar putea aparea pe preturile la energie, daca pretul petrolului va continua sa urce. Cea mai probabila evolutie indica o inflatie anuala de 6%", e de parere consultantul financiar Aurelian Dochia.

In aprilie, preturile produselor alimentare aproape ca au stagnat fata de luna anterioara, urcand doar cu 0,03%. Scumpirea spirtoaselor (cu 0,47%) si a legumelor (cu 1,34%) a fost compensata de ieftinirea uleiului (cu 3,3%), oualor (cu 3%), cartofilor (cu 2%),  branzei de vaca si a carnii de vita (cu 0,3%).
Pe grupa marfurilor nealimentare, preturile au avansat cu 0,81%,  in special pe fondul scumpirii tigarilor cu 6,25%. Cresteri de pret s-au inregistrat si la medicamente (cu 0,47%), carti, ziare si reviste (cu 0,52%), iar ieftiniri, la piese auto (cu 1,3%) si gaze (cu 1%).
Grupa serviciilor a fost singura pentru care preturile au coborat in medie cu 0,45%, in special pe fondul intaririi leului, care s-a resimtit in ieftinirea cu 2,1% a tarifelor de telefonie si transport aerian.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă