Dupa caderea leului si reinflamarea inflatiei, au aparut si avertizarile pentru investitorii straini din partea institutiilor financiare internationale si a analistilor de pe pietele externe. Scenariul este absolut cel clasic. Cand, fata de o situatie data, intervine o deteriorare in economie, cursul valutar este cel care preia primul efectele. In mod inevitabil, deprecierea cursului ajunge apoi in preturile interne. Dupa aceste consecinte de suprafata, urmeaza cele de adancime si cele structurale asupra cresterii economice, dezvoltarii sectoriale si ocuparii fortei de munca.
Marele grup financiar american Citigroup face intr-un raport cateva recomandari prudentiale pentru detinatorii de actiuni OMV (proprietar majoritar al Petrom) – inclusiv sa aiba in vedere o scadere relativ severa a pretului actiunilor –, toate tinand cont de operatiunile desfasurate de trustul austriac in Romania, unde, apreciaza raportul, se accelereaza inflatia si are loc o depreciere rapida a leului, ceea ce denota o crestere a riscurilor macroeconomice.
BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) o ia mai pe ocolite: "Economia din Romania ar putea deveni vulnerabila in cazul in care s-ar confrunta cu o reducere a intrarilor de capital strain in 2008". Este insa un semnal suficient de clar pentru investitorii straini, care, in mod firesc, se gandesc la ei, nu la Romania, cand analizeaza daca sa se implice investitional si financiar in Romania.
Iar agentia de rating Fitch a coborat la negativ perspectiva economica pentru Romania.
Cea mai articulata avertizare vine insa din partea Bancii Mondiale, care, intr-un raport referitor la perspectivele economice globale pe 2008 in contextul crizei financiare din SUA, subliniaza ca vulnerabilitatile economiei din Romania sunt mai mari decat cele din alte state emergente. si aceasta legat de nivelul deosebit de ridicat al deficitului de cont curent extern. Expertii Bancii Mondiale pot lasa insa cu gura cascata pe orice cunoscator cat de cat al situatiei din Romania: "Vedem o serie de semnale de alarma pe partea de macroeconomie. Intr-o perioada scurta de timp, deficitul de cont curent extern s-a deteriorat semnificativ". Semnalele de alarma exista intr-adevar, dar de mult. si nu dupa declansarea crizei financiar-imobiliare din SUA. si oricum nu de atunci, "intr-o perioada scurta", s-a deteriorat deficitul de cont curent extern, ci de cativa ani, in mod progresiv si sistematic! Numai ca expertii Bancii Mondiale parca abia acum descopera deficitul de cont curent extern al Romaniei. Acesta deja atinsese aproape 11% echivalent PIB in 2006, fata de vreo 5% in 2003. si a ajuns la 14% echivalent PIB in 2007, nu in contextul crizei financiar-imobiliare din SUA, ci in conditiile aiuritoarei si artificialei aprecieri a leului din prima parte a anului, care, in mod dramatic si nefiresc, a descurajat exporturile si a stimulat importurile! si impactul a fost atat de puternic incat deficitul a atins 14% echivalent PIB in 2007, in ciuda deprecierii leului din a doua jumatate a anului. Iar daca prognoza Bancii Mondiale, de 15,3% echivalent PIB in 2008, se va adeveri, inseamna ca dracul este chiar mai negru, deficitul de cont curent avand deci cauze mult mai profunde, de vreme ce corectia de curs intervenita nu l-ar ajuta sa se tempereze. si ar mai insemna ca, oricum, problema nu are vreo legatura cu criza financiar-imobiliara din SUA!
Aprecierile si interpretarile Bancii Mondiale sunt insa deosebit de semnificative pentru noua viziune asupra Romaniei. Atat timp cat capitalul international a tras profit de pe urma aprecierii artificiale a leului, cu pretul acumularii unor tensiuni imense in economie si al adancirii fara precedent a deficitului extern, analizele straine, ca un facut parca, aproape nu suflau o vorba despre acest deficit si pericolele lui, despre vulnerabilitatile pe care le reprezenta pentru Romania. Dupa ce coarda s-a intins prea mult si cursul artificial al leului a fost primul care s-a rupt, analizele straine au descoperit asa, deodata, la unison, deficitul extern nesanatos si nesustenabil al Romaniei. si imediat sunt avertizati investitorii ca, avand in vedere tocmai acest deficit, plasamentele lor in Romania sunt expuse riscurilor!