21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăScad cu 25% şi salariile angajaţilor BNR, CNVM, CSSPP şi CSA

Scad cu 25% şi salariile angajaţilor BNR, CNVM, CSSPP şi CSA

Reducerea cu 25% a salariilor va fi aplicată şi în cazul angajaţilor BNR, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, conform proiectului de lege privind diminuarea cheltuielilor, obţinut de Mediafax.

 

Documentul pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, prevede că cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută se diminuează cu 25%. În situaţia în care astfel rezultă o valoare mai mică decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei.

Se reduc cu 25% şi drepturile de natură salarială de care beneficiază personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice indiferent de modul de finanţare al acestora. În această categorie au fost incluse drepturile personalului trimis în misiune în străinătate, drepturile din legea privind statutul personalului didactic, drepturile specifice pentru activităţile desfăşurate in instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană şi respectiv valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament, precum şi compensaţia lunară pentru chirie.

Valoarea drepturilor/cheltuielilor cu asistenţa medicală, medicamente şi proteze aferente personalului propriu, pentru care legislaţia în vigoare prevede decontarea integral de la buget, se reduce cu 25%.

Documentul prevede însă că aceste reduceri se aplică în mod corespunzător şi personalului angajat în cadrul Bancii Naţionale a României, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul acestor instituţii, precum şi pentru angajaţii din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii se virează integral la bugetul de stat, potrivit unui mecanism care va fi stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului Finanţelor în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii.

Prevederile nu se aplică în cazul alocaţiilor de hrană acordate personalului încadrat în instituţiile publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pe perioada participării la misiuni în teatrele de operaţii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă