-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSase luni de gratie pentru firmele cu datorii

Sase luni de gratie pentru firmele cu datorii

» Firmele care pana pe data de 30 septembrie 2008 nu aveau datorii la bugetul de stat, dar a caror situatie s-a agravat din cauza crizei economice vor beneficia, in anumite conditii, de amanarea timp de sase luni a platii obligatiilor fiscale. Astfel, firmele nu vor fi executate silit pentru datoriile acumulate la bugetul de stat, insa vor trebui sa achite lunar restul obligatiilor pe care le au si nu vor scapa de datorii.

Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca societatile comerciale sa poata beneficia de amanarea la plata pe o perioada de sase luni a obligatiilor catre stat, acumulate dupa 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, daca anterior acestei date au achitat la timp datoriile, cu conditia sa plateasca obligatiile curente.
"Pentru a putea beneficia de aceste prevederi, pentru a nu fi executate silit, trebuie ca restul obligatiilor pe care le au, lunar, sa le achite", a declarat premierul Emil Boc la finalul sedintei de marti a Executivului. Datoriile catre stat vor fi penalizate, dar firmele nu vor mai fi executate silit.

Rambursare si garantii bancare
Potrivit OUG adoptate de Guvern, firmele care au inceput sa aiba restante la plata obligatiilor catre stat dupa data de 30 septembrie 2008 au dreptul sa ceara o singura data, intr-un an calendaristic, amanarea platii datoriilor. Firmele care vor solicita amanarea la plata a datoriilor bugetare pe o perioada de sase luni vor fi obligate sa garanteze rambursarea ulterioara a obligatiilor restante printr-o scrisoare de garantie bancara si/sau imobiliara, care sa acopere sumele amanate la plata, precum si majorari de intarziere. Amanarile la plata isi pierd valabilitatea daca nu este indeplinita conditia garantiei, iar pierderea valabilitatii amanarii la plata atrage anularea acesteia, precum si inceperea sau continuarea, dupa caz, a executarii silite, conform actului normativ.

Amanare, nu reesalonare
"Consiliul Europei a recomandat initial aceasta masura pentru firmele a caror situatie s-a agravat incepand cu 30 iulie 2008. Masura vizeaza insa un sprijin doar pentru firmele cu un comportament fiscal corect, dar care au fost puternic afectate de criza. Este vorba doar de o amanare a platii obligatiilor fiscale, cu penalizarile de rigoare, nicidecum de o reesalonare a datoriilor, care putea fi interpretata ca ajutor de stat.

Adaptare la criza
De aceasta masura vor beneficia firmele care dovedesc ca nu aveau datorii pana pe 30 septembrie 2008, firme care in mod normal nu sunt rau-platnice si care acum au dat dovada ca au reusit sa se restructureze, sa gaseasca eventuale contracte, pe scurt, s-au adaptat la criza", a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Pentru a beneficia de aceasta facilitate, firmele trebuie sa fi depus toate declaratiile fiscale, sa nu aiba "fapte" inscrise in cazierul fiscal si sa nu se afle in procedura de insolventa. Amanarea platii se acorda la cerere. Cererea va fi solutionata intr-un termen de 15 zile. Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), considera ca masura este binevenita, "firmele afectate de criza, dar care nu erau inainte rau-platnice, vor avea o perioada de sase luni pntru a-si putea plati datoriile si nu vor fi executate silit". Masura instituita de Guvern este aplicabila pana pe data de 20 decembrie 2009.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...
Ultima oră
Pe aceeași temă