13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăŞansele ca România să rămână în criză în 2011 - sub 10%,...

Şansele ca România să rămână în criză în 2011 – sub 10%, potrivit lui Jeffrey Franks

FMI mizează pe reluarea creşterii economice în acest an, deşi nu exclude în totalitate posibilitatea ca România să rămână în recesiune pentru al treilea an consecutiv, însă şansele pentru un astfel de scenariu sunt de sub 10%, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

“Sunt destul de încrezător că România va avea creştere economică. Nu sunt sigur că 1,5% (estimarea din acordul actual cu FMI – n.r.). Poate fi mai mult sau poate fi mai puţin pentru că există o marjă în jurul previziunii. Dar mai mult decât zero este un pariu destul de sigur”, a spus Franks.

El nu exclude posibilitatea ca economia României să rămână în recesiune pentru al treilea an consecutiv, însă a precizat că şansele pentru un astfel de scenariu sunt destul de reduse.

“Probabilitatea unei creşteri economice negative este destul de mică, mai mică de 10%”, a adăugat Franks.

Media estimărilor analiştilor economici din România indică pentru acest an o creştere economică de 0,7%.

Analistul Economic George Vulcănescu a declarat pentru românialiberă.ro că există premisele unei creşteri economice deoarece „am ajuns la un produs intern brut de la care se poate urca şi se pot folosi fondurile UE”. Totuşi, creşterea economică prevăzută pentru acest an, de circa 1,2 procente, este extrem de mică, în condiţiile în care economia a scăzut cu aproximativ 9% în 2009 şi 2010. În plus, autorităţile nu au dat dovadă până acum că pot atrage eficient fonduri comunitare.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Krainer, va fi adus în țară

Marian Cristian Minae, al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner, a acceptat să fie adus în ţară din Irlanda, iar...

O familie de 9 persoane, dintre care șase copii, din Rafah a fost ucisă într-una tac israelian

Un atac israelian a omorât nouă persoane, dintre care şase copii, toţi membri ai aceleiaşi familii, vineri seara la Rafah, în sudul îndepărtat al...
Ultima oră
Pe aceeași temă