21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSalariul mediu net a crescut la 1.359 lei, in septembrie

Salariul mediu net a crescut la 1.359 lei, in septembrie

Castigul salarial mediu net a crescut usor in septembrie, cu 0,8% (11 lei), fata de august, la 1.359 lei, avansul comparativ cu aceeasi luna de anul trecut fiind de 4,9%, ca urmare a acordarii de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii, potrivit datelor INS, citate de Mediafax.

In septembrie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.860 lei, cu 0,8% mai mare fata de luna precedenta.

In luna septembrie 2009, in cea mai mare parte a activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in usoara crestere fata de august, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de performanta, de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii si realizarilor de productii mai mari

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat, in perioada analizata, in industria de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale (3.600 lei), iar cele mai mici in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte (788 lei).

Potrivit INS, in ierarhia celor mai bine platite activitati, intermedierile financiare si transporturile aeriene au cedat primul loc industriei de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale, unde s-a inregistrat un nivel brut mediu de 5.068 lei pe salariat.

Astfel, in septembrie, comparativ cu august, cele mai mari cresteri ale salariului mediu net s-au inregistrat in sectorul de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale, cu 24,9%, si in cel al extractiei minereurilor metalifere, cu 10,5%.

Majorari intre 5% si 8% au fost realizate in activitatile de fabricare a produselor textile,a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, activitati de editare.

De asemenea, in sectorul serviciilor in tehnologia informatiei, activitatile de servicii informatice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea substantelor si a produselor chimice s-au operat cresteri ale castigului salarial intre 3% si 5%.

La polul opus, s-au aflat activitatile de fabricare a produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, cu scaderi intre 5% si 8%.

Reduceri intre 3% si 5% au fost consemnate in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, cercetare-dezvoltare, alte activitati extractive, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor.

"Scaderile castigului salarial mediu net in septembrie fata de luna precedenta au fost cauzate de restrangerea activitatii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara", se arata in comunicatul INS.

Pentru activitatile din sectorul bugetar, unde s-au manifestat, in general, tendinte de scadere, castigul salarial mediu brut in administratia publica a inregistrat in luna septembrie cel mai mic nivel comparativ cu restul lunilor anului, de 2.624 lei.

O situatie similara se constata si in ceea ce priveste invatamantul si sanatatea unde, cu o usoara crestere a nivelului salarial brut din septembrie fata de luna august, acesta este inferior tuturor celorlalte luni ale anului 2009, situandu-se la 2.023 lei, respectiv 1.745 lei.

Indicele castigului salarial real nu a inregistrat nicio modificare fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Fata de octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 122,7%, cu 3,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2009.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) anticipeaza o scadere a salariului real cu 1,9% in acest an, cu o revenire abia in 2011, si o crestere a numarului de someri, de la 403.400 in 2008, la 620.000 la finele lui 2009, se arata in prognoza de primavara a institutiei.

CNP estimeaza ca salariul mediu net va creste in 2009 si in 2010, la 1.328 lei si, respectiv, 1.375 lei, comparativ cu nivelul de 1.280 inregistrat la finele anului trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă