13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSalariul mediu net a crescut cu 1 leu în septembrie faţă de...

Salariul mediu net a crescut cu 1 leu în septembrie faţă de august

Câştigul salarial mediu net a fost în septembrie de 1.340 lei, în creştere cu 0,1% (1 leu) faţă de august şi în scădere cu 1,4% comparativ cu aceeaşi lună din 2009, potrivit Mediafax

Cele mai mari valori s-au înregistrat in activităţile de extracţie de petrol şi gaze, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante.

Astfel, câştigul salarial mediu nominal net în activităţile de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale a fost de 4.022 lei, iar cel din hoteluri şi restaurante de 787 lei, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

În septembrie 2010, câştigul salarial mediu nominal brut a avut aceeaşi valoare cu cel din luna precedentă, de 1.846 lei.

Potrivit INS, în perioada analizată, câştigul salarial mediu net realizat în diferite activităţi ale economiei naţionale a înregistrat, faţă de luna precedentă, atât creşteri, cât şi scăderi în aproape egală măsură.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul economic, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă, prime pentru “ziua petrolistului” şi prime trimestriale), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte), a revenirilor din concedii fără plată ori din şomaj tehnic şi a disponibilizărilor de personal cu salarii mici.

Cea mai mare majorare de câştig, de 38,8%, a fost operată în activităţile de extracţie a petrolului brut şi a gazelor naturale. De creşteri între 13% şi 20% au beneficiat angajaţii din sectorul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, între 6% şi 7% salariaţii din telecomunicaţii şi intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), iar între 3% şi 5% cei din activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor din tutun.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţile financiare din sectorul economic. De asemenea, în unele activităţi economice scăderea nivelului câştigului salarial mediu net din luna septembrie a fost cauzată de acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime pentru “ziua minerului”), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), mai arată INS.

Cele mai semnificative reduceri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 11,6%, în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare si transmitere de programe), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, între 5% şi 8%, şi în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), alte activităţi extractive, activităţi de editare, între 3% şi 4%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu 5,3% în activităţile de învăţământ, ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv pentru examenele de admitere), pentru cumulul de funcţii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizării personalului suplinitor care realiza câştiguri salariale mici, şi cu 0,1% în sănătate şi asistenţă socială, pe fondul plăţii drepturilor salariale restante.

Iar in  activitatea de administraţie publică, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 16,1% în luna septembrie ca urmare a acordării, în lunile precedente, în unele instituţii publice, a primelor de vacanţă ori a sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Astfel, câştigul salarial mediu net din administraţia publică a scăzut cu 27,3%, iar în învăţământ şi sănătate şi asistenţă socială cu 23,6%, respectiv cu 20,1%, în luna septembrie faţă de luna iunie 2010 (lună ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010 ).

Indicele câştigului salarial real pentru septembrie faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,5%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 91,5%. Comparativ cu octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 112,7%, cu 0,6 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna august 2010.

Cele mai citite

Ministra Educației, Ligia Deca, este convocată de urgență de premierul Ciolacu. Deca a trimis Corpul de control la Școala Titulescu

Ligia Deca, ministrul Educației, se află în ziua de 5 martie la Guvern, unde a fost convocată de urgență de premierul Marcel Ciolacu. Întâlnirea celor...

”Au început lucrările cu două utilaje”

Lucrările pe lotul 3 al autostrăzii A7, care leagă localitatea Pietroasele de municipiul Buzău, au început pe 1 martie, dar se pare că...

Fermierii români renunță să mai folosească îngrășăminte, Faliment sigur

În România, devine tot mai greu pentru fermierii mici să facă agricultură, iar o mare parte dintre ei se îndreaptă către faliment, dacă...
Ultima oră
Pe aceeași temă