6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSalariul mediu din BNR a crescut cu 100 de euro în 2010

Salariul mediu din BNR a crescut cu 100 de euro în 2010

Fiecare angajat al Băncii Naţionale a “costat” instituţia anul trecut 115.561 lei, mai mult cu peste 9% faţă de 2009, potrivit datelor din Raportul Anual al băncii centrale. În termenii unui salariu mediu lunar net, aceasta se traduce într-o creştere de 450 de lei. RL a dezvăluit în urmă cu trei luni, în premieră, care a fost în 2009 câştigul salariul mediu net în banca centrală. Era vorba despre 4.800 de lei/lună, valoare care nu a fost confirmată dar nici infirmată pe cale oficială de către Banca Centrală. Pentru 2010, folosind aceeaşi metodă de calcul am dedus că salariul mediu net a ajuns la 5.250 de lei, cu 450 de lei mai mare decât în 2009 sau o creştere de peste 9% în termeni procentuali. Sumele au rezultat din împărţirea cheltuielilor totale cu angajaţii la numărul de lucrători şi scăderea taxelor, impozitelor şi contribuţiilor din valoarea brută. 

 

Creştere sau scădere?

Menţionăm că aceste creşteri au avut loc în condiţiile în care, oficial, salariile din Banca Naţională au scăzut cu 25% în a doua parte a anului. “ Creşterea de salarii a fost sub inflaţie. Această creştere a fost împărţită astfel: la vârful schemei creştere zero şi de la o anumită treaptă în jos au fost creşteri graduale, cele mai mari pentru salariile mici. Toate referirile din raport nu sunt la salariul net, ci la cifrele brute, iar tăierea de 25% a fost operată pe net, în partea a doua a anului, şi a fost suportată numai de salariaţi, nu şi de bancă. (…)Prin urmare, noi în raport vorbim de salariul brut cheltuit, din care BNR a plătit impozite pe salarii, CAS şi tot ce mai era de plătit(nr: în calculul nostru am scăzut contribuţiile în sumă de 45% din cheltuielile brute). Pe creştere ne-am ajustat numai cu inflaţia”, a spus pentru Mediafax, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Doar elitele ajung la BNR. Salarii justificate de cunoştinţe

Pe de altă parte, salariile relativ mari ale angajaţilor Băncii Naţionale sunt perfect justificate de condiţiile extrem de dure cerute la angajare dar şi de responsabilităţile extrem de înalte pe care le presupune un post în organigrama băncii. Astfel, majoritatea angajaţilor trebuie să vorbească fluent cel puţin două limbi străine, să fi absolvit studiile universitare şi să fi luat licenţa cu cel puţin media 9 .  În posturile  de analiză sunt obligatorii studiile postuniversitare de tip masterat sau MBA dar şi o experienţă minimă de 3-5 ani în mediul bancar.

De altfel numărul persoanelor care reuşesc să se califice chiar şi pentru interviu este extrem de redus. După cum a mai relatat RL, la ultimul concurs, prin care BNR a scos peste 30 de posturi la nivel central s-au prezentat doar 3 concurenţi, condiţiile impuse fiind extrem de dure. 

 

Salariul lui Isărescu, plus 70% în patru ani

Potrivit informaţiilor obţinute de portalul money.ro în urma unei scăpări a Agenţiei Naţionale pentru Integritate(ANI), salariul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a fost în 2010 de 12.300 de euro pe lună, cu aproximativ 70% mai mare decât cel obţinut în 2007, ultimul an când au fost făcute publice veniturile. Salariile angajaţilor BNR sunt trecute de patru ani “la secret” declaraţia de avere conţinând doar precizarea “conform fişei fiscale”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă