La locul de munca, umorul va poate scoate din multe incurcaturi. O gluma bine plasata, spun expertii, poate detensiona conflicte.
Fete incruntate, intalniri extrem de serioase, sedinte la care nici macar nu se zambeste – toate acestea se regasesc de multe ori la companiile din Romania. Specialistii in resurse umane spun insa ca rasul la serviciu este recomandat, fiindca el constituie una dintre cele mai bune aparari impotriva stresului.
Marian Manolache, managing partner la compania Skill Team, spune ca un angajat care se concentreaza exclusiv asupra sarcinilor de serviciu pentru o perioada indelungata isi va pierde din eficienta, iar stresul lui ajunge la cote neprofitabile pentru organizatie. In plus, ii poate fi afectata si sanatatea.
Concentrare sporita, creativitate ridicata
O portie zdravana de ras are efecte de detensionare si permite mintii sa functioneze mai bine. "In plan fizic, reduce nivelul de adrenalina, intareste sistemul imunitar, oxigeneaza sangele. Pe plan mental, imbunatateste capacitatea de reamintire a informatiei, asigura o concentrare sporita si sustine creativitatea", spune Amalia Picleanu-Savinescu, managing partner la compania Tandem Consulting.
Endorfinele eliberate in timpul unui simplu suras, spune Marian Manolache, ajuta la sporirea capacitatii intelectuale pentru urmatoarele 40 de minute. "In acest fel, angajatul beneficiaza de o pauza de relaxare si poate lucra in continuare cu mai multa eficienta", subliniaza Marian Manolache.
Fara scandaluri si absente
Intr-o companie in care oamenii nu sunt stresati, glumesc si rad, angajatii colaboreaza mai strans si se ajuta mai mult unul pe altul. "Ei relationeaza cu placere si isi aduc in mod spontan contributia, impartasind resursele de care dispun", explica Amalia Picleanu-Savinescu. In plan organizational, stresul scazut, apreciaza specialista, inseamna productivitate crescuta, numar redus de conflicte si grad mic de absenteism.
Un alt avantaj este acela ca rasul preintampina epuizarea, hazul de necaz fiind o forma extrem de eficace pentru a se depasi obstacolele si a gasi solutii. De altfel, spune Amalia Picleanu-Savinescu, fara exceptie, programele de dezvoltare profesionala sau personala cu cele mai mari rezultate sunt acelea care recunosc si fac in mod consistent apel la capacitatea individului de a se juca si de a se amuza. "Umorul este absolut necesar pentru sanatatea si succesul fiecaruia dintre noi, indiferent de statutul pe care-l avem", adauga Amalia Picleanu- Savinescu.
Aparentele pot insela
Rasul poate fi insa si un raspuns la emotii neconstructive, subliniaza consultantul Mihai Dumitrescu, de la compania Ascendis.
"Hazul de necaz, umorul informal, barfa amuzanta starnesc la randul lor rasul si dau aparenta unei atitudini relaxate, amuzante si placute la locul de munca. Dar aceste emotii nu sunt constructive in organizatie", atrage atentia Mihai Dumitrescu. Astfel de emotii nu ajuta spiritul de echipa si, de multe ori, pot amplifica stresul individual. "Un bun manager combate aceste atitudini si descurajaza rasul ca reactie la ele", considera Mihai Dumitrescu.
Unde se preda fericirea
Pentru salariatii prea stresati, care nu stiu de gluma si care risca sa nu mai fie eficienti sau sa aiba probleme de sanatate pentru ca lucreaza prea mult, sunt recomandate traininguri speciale, cum ar fi managementul bucuriei, managementul stresului si cursuri practice de fericire. Plecand de la ideea ca veselia asigura creierului conditii optime de functionare, Skill Team a initiat proiectul www.suras.ro, site care contine fragmente de texte comice, bancuri, intamplari haioase. si la Tandem Consulting exista programul "Happiness bricolage – Cursuri practice de fericire".