10.5 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăS&P: Problemele politice din România nu vor afecta ratingul ţării şi nu...

S&P: Problemele politice din România nu vor afecta ratingul ţării şi nu vor inversa reformele

Problemele politice din România nu vor afecta ratingul ţării şi nu vor inversa reformele făcute de Guvern în cadrul acordului de împrumut încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat analistul Standard & Poor’s (S&P), Marko Mrsnik, într-un interviu acordat Bloomberg, citat de Mediafax.

 

“Nu ne aşteptăm ca divergenţele politice să împiedice respectarea de către România a obiectivelor privind bugetul şi reformele structurale. Perspectiva actuală a ratingului de ţară este stabilă, ceea ce înseamnă că riscurile sunt adecvate actualului calificativ”, a spus Mrsnik.

Ratingul “BB+” al României, cel mai ridicat din categoria “junk” (speculativ), ar putea fi “eventual” revizuit în creştere, dacă guvernul continuă reformele şi după încheierea actualului acord cu FMI, care expiră în mai 2011. România este evaluată de S&P cu acelaşi calificativ ca Grecia sau Azerbaidjan.

“Dacă România înregistrează un parcurs susţinut cu rezultate bune în domeniul fiscal, inclusiv îmbunătăţirea cadrului fiscal şi asigurarea unui control ordonat al vulnerabilităţilor în sectorul financiar, am putea eventual majora ratingul. Îmbunătăţirile structurale în economie sunt esenţiale pentru revizuirea pozitivă a perspectivei, chiar mai mult decât recuperareea ciclică a creşterii”, a afirmat analistul S&P.

Economia României s-a contractat cu 7,1% anul trecut, iar FMI anticipează pentru anul în curs un declin de 1,9%, înainte de reluarea creşterii în anul următor, cu un avans de 2%.

“Ne aşteptăm ca reluarea creşterii să fie graduală şi mai echilibrată decât înainte de criză, când a fost susţinută mai ales de credite. În consecinţă, în timp ce România îşi păstrează potenţialul pentru creşteri ridicate, ne aşteptăm ca acestea să fie inferioare pe termen mediu comparativ cu perioada de dinaintea crizei, când ajungeau la 7-8%”, a adăugat el.

România are în derulare un acord de împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar guvernul a fost criticat dur de către sindicate şi opoziţie, notează Bloomberg, ca urmare a implementării de măsuri de austeritate în cadrul acestui acord.

Cele mai citite

Săptămâna viitoare este organizată simularea Bacalaureatului. CALENDARUL

Simularea examenelor naționale din anul școlar 2023 - 2024, organizată de Ministerul Educaţiei (ME), continuă în săptămâna  4 - 7 martie, cu probele scrise din cadrul Bacalaureatului (pentru...

Ratingul României, confirmat la BBB minus

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la "BBB minus" cu perspectivă stabilă."Ratingul...
00:00:51

VIDEO. Biden speră la un acord de încetare a focului între Israel și Hamas, până la Ramadan

Președintele american Joe Biden a declarat vineri, 1 martie, că speră că va exista un acord de încetare a focului între Israel și gruparea...
Ultima oră
Pe aceeași temă