» Profilul Transelectrica este sprijinit de estimarile privind reducerea riscurilor de reglementare si de piata.
» Situatia indatorarii se va imbunatati, intrucat investitiile se vor reduce gradual pe termen mediu.
Diminuarea riscurilor de reglementare, dupa aderarea Romaniei la UE, schimbarea politicii tarifare, accelerarea ajustarii preturilor la electricitate si performante financiare in crestere ar putea genera premisele imbunatatirii ratingului Transelectrica potrivit Standard&Poor’s (S&P).
Perspectiva pozitiva
Ratingul acordat de agentia de evaluare financiara companiei Transelectrica pentru creditele pe termen lung este "BB plus", cu perspectiva pozitiva. "Continuarea progresului din sectorul energetic, clarificarea programului de reforma si obtinerea de castiguri din restructurarea sectoriala pot crea potential pentru imbunatatirea ratingurilor in cazul Romaniei, Bulgariei si Rusiei", se arata intr-un studiu al S&P care analizeaza pietele energetice din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa. Referindu-se la Transelectrica, analistii amintesc de succesul inregistrat de listarea la Bursa de Valori Bucuresti a unui pachet de 10% din actiunile companiei.
"Profilul Transelectrica este sprijinit de estimarile privind reducerea riscurilor de reglementare si de piata, ca rezultat al desfasurarii procesului de integrare a Romaniei in UE si al perspectivelor moderate privind volumele de electricitate, precum si de reducere a riscului operational dupa investitiile semnificative in reteaua de distributie a companiei. In rating mai este incorporata si deteriorarea, in viitorul apropiat, a indicatorilor referitori la indatorare, intrucat se acumuleaza datorii pentru finantarea programului de investitii. In timp, situatia se va imbunatati, intrucat investitiile se vor reduce gradual pe termen mediu", se spune in studiu. Analistii noteaza ca, in ansamblul regiunii analizate, nu exista o viziune unitara, perspectivele acordate companiilor fiind dintre cele mai diferite, de la "negativa" la "pozitiva". "Estimam ca restructurarea sectorului energetic si modificarea actionariatului firmelor sa ramana principalii determinanti, cu implicatii pozitive si negative. Revizuirea strategiilor companiilor si statelor ca raspuns la problemele legate de aprovizionare ar putea deveni mai vizibile in 2007 si, cel mai probabil, vor fi insotite de schimbari ale ratingurilor", mai arata analistii.
Evolutie constanta
Dintre cele patru "mostenitoare" ale fostei companii energetice CONEL, Transelectrica a avut o evolutie constanta si este singura care a raportat profit net in fiecare an de functionare. Compania, detinuta integral de catre stat, investeste anual in medie 150-180 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii. In plus, Transelectrica se apropie de final cu programul de extindere a infrastructurii de fibra optica la nivel national, intentia sa fiind de a intra pe piata telecomunicatiilor. Transelectrica avea un capital social de 659 milioane RON, impartit in 65.968.079 actiuni cu valoarea nominala de 10 lei. Compania a realizat de-a lungul timpului mai multe majorari de capital social, mai ales dupa anul 2003, fiind incorporate in capitalul social valorile terenurilor pentru care s-au obtinut titlurile de proprietate.