» Vimetco va concedia 1.200 de angajati.
» Sindicatele sustin ca rusii castiga 40 de milioane dolari din revanzarea energiei.
» Vimetco spune ca masurile de austeritate se datoreaza scaderii cererii si a pretului aluminiului.
Grupul Vimetco NV, controlat de omul de afaceri rus Vitali Machitski, intentioneaza sa reduca la jumatate productia de aluminiu de la Alro Slatina (ALR) sa concedieze 1.200 de salariati in 2009, pe fondul crizei economice mondiale. Liderii sindicali sustin insa ca ar putea fi concediati 1.800 de salariati si acuza patronatul ca, prin inchiderea a jumatate din productie, face o afacere de 40 de milioane de dolari prin revanzarea energiei cumparate. Alro este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania, cu 3 TWh/an cantitate echivalenta cu 5% din consumul anual de energie al tarii, fiind astfel un consumator eligibil, care isi negociaza pretul cu furnizorii. Totodata Alro este si unul dintre furnizorii importanti de energie electrica, agreati in asa numita piata concurentiala. Potrivit ultimului raport al Agentie Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Alro controla 17% din piata concurentiala si furniza consumatorilor circa 2.604 Gwh.
Liderul sindical Constantin Popescu acuza conducerea ca face profit din revanzarea energiei cumparate ieftin pe piata libera. "Daca inchid 50% din capacitatile de productie ar ramane un surplus de energie cumparata ieftin pe care ar revinde-o pe piata libera cu un profit net de 40 de milioane de dolari", a declarat Popescu.
Compania sustine ca motivul pentru care reduce productia este scaderea puternica a cererii si a pretului aluminiului pe pietele internationale.
"Din cauza reducerii pretului aluminiului, care a scazut cu peste 50% de la mijlocul lunii iulie 2008, Vimetco a recomandat la sedinta de CA tinuta saptamana aceasta sa fie operate noi scaderi ale productiei Alro SA si sa se diminueze numarul de angajati. Reducerea productiei ar putea fi de 50%, iar anul viitor numarul angajatilor s-ar putea diminua cu 1.200", a anuntat Vimetco, prin intermediul unui comunicat de presa. "Pretul aluminiului a ajuns la un nivel care ne obliga sa luam in calcul reduceri ale productiei din Romania, pentru a ramane competitivi si pentru a ne pastra nivelul de lichiditati banesti ale grupului si ale unitatilor locale", a explicat Christian Wuest, presedintele Alro. La bursa de metale de la Londra acesta este tranzactionat la 1.900 de dolari/tona, fata de 3.000 de dolari/tona – pretul maxim atins in luna iulie a acestui an.
PROFIT
Sindicatele acuza: banii se duc in China
Salariatii pazeau ieri halele sa nu fie inchise. "Am avut 1.000 de oameni stransi azi la discutii. O parte din ei fac de garda permanent sa nu se inchida halele de electrolize", ne-a precizat liderul sindical, Constantin Popescu.
Liderii celor sapte sindicate de la Alro acuza patronatul ca a luat decizia concedierilor de personal in conditiile in care societatea a obtinut in acest an un profit de 130 de milioane de dolari. Ei sustin ca decizia a fost mai degraba motivata de faptul ca Vimetco are nevoie de bani pentru a-si finanta investitiile din China. Aici, Vimetco are in derulare un program de investitii de peste 1,5 miliarde de dolari, ce consta in construirea a doua fabrici de aluminiu pe langa cele trei detinute si a unei termocentrale electrice. Grupul mai detine in China o mina de carbune si una de bauxita -in Sierra Leone. Oamenii sunt de parere ca Vimetco a folosit credite in valoare de 250 de milioane de dolari tot in dezvoltarea capacitatilor de productie din China.