Daniel Bichis, expert in inteligenta emotionala, explica de ce: "Nu reuseste sa le constientizeze bine".
Daca esti inteligent emotional, te descurci mult mai bine atat in viata profesionala, cat si in cea personala. Un nivel de inteligenta emotionala (EQ) crescut poate aduce promovari rapide, obtinerea jobului dorit si chiar o afacere de succes. Despre importanta EQ si rolul sau in dezvoltarea individului, dar si a organizatiei in care acesta activeaza, ne-a vorbit Daniel Bichis, singurul specialist roman din domeniu recunoscut de asociatiile profesionale de profil din strainatate, in prezent trainer si manager al Competent Consulting.
» Cum se poate defini inteligenta emotionala, pe intelesul tuturor?
Inteligenta emotionala reprezinta capacitatea de a alege in mod constient gandurile, emotiile si actiunile care ne permit sa obtinem rezultate optime in relatia cu noi insine si cu ceilalti. Inteligenta emotionala (EQ) defineste un set de abilitati ce sunt diferite, dar complementare abilitatilor masurate de coeficientul de inteligenta (IQ). Spre deosebire de acestea din urma, abilitatile din EQ pot fi invatate si dezvoltate intreaga viata.
» Ce inseamna NLP?
Programarea neurolingvistica – NLP – este un proces de optimizare a modului in care percepem, analizam, organizam si comunicam informatiile. Este o abordare eficienta, ce are la baza centrarea pe obiective, ancorarea in realitate si cresterea capacitatii de identificare a oportunitatilor. De asemenea, are la baza si actiuni eficiente permise de sporirea flexibilitatii comportamentale si imbunatatirea comunicarii.
NLP sporeste puterea de influenta
» In ce masura ne poate ajuta un program de tip NLP?
Se elibereaza resurse ce pot fi utilizate pentru cresterea randamentului, imbunatatirea comunicarii din cadrul echipei sau cu clientii, a performantelor. Tehnicile NLP permit diagnosticarea si rezolvarea unor probleme de comunicare, de (auto)motivare, de cooperare cu alte persoane. Utilizarea acestor tehnici sporeste puterea de influenta si eficienta comunicarii. Ele sunt invatate usor, pentru a le practica nefiind necesara existenta unor studii de psihologie.
Prin participarea la un astfel de curs, cel mai mult au de castigat cei care au stabilite obiective precise. Acestia sunt oameni care, fie prin pozitia in organizatie, fie in urma unei situatii personale, au nevoie sa-si dezvolte capacitatea de a utiliza reactiile emotionale intr-un mod constructiv.
» Ce ne puteti spune despre nivelul de inteligenta emotionala la romani?
Romanul este controlat de emotii deoarece nu le are bine constientizate. Un element relevant in acest sens este reprezentat chiar de limba romana, care este una mult mai saraca decat limba engleza. si cand spun asta ma refer, de exemplu, la numarul de adjective din limba romana care descriu stari emotionale.
Femeile, potrivite pentru conducere
» Analizand nivelurile EQ pe sexe, in cazul romanilor, care ar fi concluziile?
Daca vorbim de o astfel de comparatie, barbatii romani cu varste de peste 35 de ani dovedesc un nivel al inteligentei emotionale mai scazut decat cel manifestat de femei, iar acestia fac mai greu fata stresului, deoarece suprima si blocheaza emotiile. Este demonstrat faptul ca, in momentul in care blocam emotiile, gestionam prost nivelul de stres acumulat. Pe de alta parte, acceptarea emotiei nu conduce, asa cum se poate considera, la manifestarea ei excesiva.
In zona leadershipului organizational, femeile sunt mai echilibrate decat barbatii si inteleg mai bine decat acestia emotiile altora. Totodata, ele gestioneaza eficient emotiile proprii, fiind astfel mai potrivite decat barbatii pe pozitii de middle management.
La nivel mondial, se poate observa, analizand situatia din ultimii 5-10 ani, ca noul tip de organizatii se bazeaza pe leadershipul feminin si am putea asista, pe viitor, la o accentuare a acestui fenomen.
Ce trebuie sa faca un lider
» Vorbind de zona leadershipului, cum ati caracteriza un conducator sau coordonator eficient?
Un lider adevarat, prin faptul ca ii coordoneaza pe altii, preia din emotiile grupului si le foloseste in vederea atingerii unui obiectiv comun. Spre exemplu, frica de efectele crizei, prezenta in aceasta perioada, poate bloca inovatia si implicarea oamenilor in rezolvarea problemelor, dar poate fi si un stimulent pentru creatie. Diferenta aici o face liderul, prin felul in care stie sa gestioneze teama subordonatilor si prin felul in care le prezinta acestora problemele si solutiile.
Pe de alta parte, exista calitati care predispun anumiti oameni sa devina lideri cum ar fi capacitatea oratorica sau cea de a de a fi calm in situatii de stres si criza, toate fiind calitati sustinute de structuri neuronale determinate genetic. Totusi, aceste calitati au nevoie de un moment care sa le declanseze, cum ar fi o situatie extrema in care respectiva persoana se afla la un moment dat.
Pe temelia reprezentata de calitatile enumerate mai sus se adauga, treptat, calitatile obtinute prin educatie, cum sunt sensibilitatea si capacitatea de a gestiona stresul.
Recrutarea in functie de inteligenta emotionala
» Care sunt efectele dezvoltarii EQ in organizatie?
Studiile efectuate de Hay Group si psihologul Richard Boyatzis au indicat faptul ca partenerii cu EQ ridicat din cadrul unei multinationale de consultanta au adus profituri cu 139% mai mari decat cei cu EQ mediu. Programatorii cu nivel ridicat de inteligenta emotionala reusesc sa-si termine proiectele de trei ori mai repede decat ceilalti.
De asemenea, agentii de vanzari cu nivel ridicat al EQ genereaza venituri de doua ori mai mari decat colegii lor. Totodata, introducerea EQ drept criteriu de selectie a personalului in cadrul unui lant de distributie a mobilei a redus cu 50% fluctuatia de personal dupa un an.
» La ce este util coachingul individual?
Pe langa procesul de educatie continua, necesar pentru mentinerea competitivitatii personale, mai avem nevoie de echilibrarea raportului dintre munca si viata personala, stabilirea unei ordini de prioritati si a unei scale de valori, dezvoltarea de abilitati cu totul noi, dar si de mentinerea motivarii si interesului pentru obiectivele pe care ni le-am propus. Asa cum un sportiv de performanta, oricat de bun ar fi, continua sa aiba nevoie de un antrenor, care ii detecteaza si ii corecteaza greselile si il ajuta sa-si aleaga competitiile in care are cele mai mari sanse de castig, si cei care doresc sa obtina performante au, in prezent, nevoie de un astfel de antrenor – consilierul specializat in coaching.
Importanta consilierului
Daniel Bichis spune ca, alaturi de liderii de succes, exista, din ce in ce mai des, un consilier care le creeaza un cadru de discutii neutre si competent, in care managerul isi clarifica optiunile si abordarile, astfel incat continua sa ia cele mai oportune decizii si se concentreaza pe aspectele cu adevarat esentiale. De asemenea, il ajuta sa formuleze si sa testeze idei si strategii personale sau ale companiei, iar astfel castiga limpezime in viziune si coerenta in actiuni.
CARTE DE VIZITA
» In 1990 a creat una dintre primele firme de acoaching din Bucuresti, care activeaza, in prezent, sub denumirea Competent Consulting.
» Din 2000 este trainer NLP, in acelasi an deschizand si primul cabinet de NLP-Coaching din Bucuresti.
» In 2006 a devenit singurul trainer roman certificat international in domeniul inteligentei emotionale.
» Are peste 40 de lucrari stiintifice publicate sau prezentate la congrese internationale.