Cristina Fedorovici, experta in recrutarea de top, spune ca salariatii au inceput sa invete sa fie mai eficienti in munca.
Treptat, considera Cristina Fedorovici, managing partner al companiei Advice Human Resources din Bucuresti, se va renunta la statul peste program motivat doar de faptul ca "da bine". Romanii, subliniaza experta, au inceput sa echilibreze balanta munca-viata personala. si angajatorii au inteles ca un om obosit nu are randamentul scontat, motiv pentru care, la unele mari companii, cei care stau peste program sunt penalizati.
Cristina Fedorovici subliniaza ca romanii se vand bine si la vreme de criza, chiar daca sunt ceva mai rezervati in schimbarea jobului.
» Cum caracterizati piata muncii la momentul actual?
Putem spune ca aceasta criza financiara a adus panica. Firmele care vor sa intre pe piata din Romania sau care au intrat deja au inceput sa fie un pic mai atente la angajari. Sunt deja clienti care initial ne-au cerut un anumit profil de candidat, iar dupa ceva vreme au revenit, spunand ca poate ca ar fi mai intelept din partea lor daca la cerintele candidatilor ar mai scadea doi-trei ani de la experienta, asta insemnand si la salariu cateva sute de euro in minus. Cel putin pentru urmatoarea perioada. Prin urmare, sunt sanse mai mari pentru oamenii care nu costa mult.
Candidatii, mai rezervati
» Se observa o schimbare si la angajati?
Si candidatii observa ce se intampla, chiar daca nu sunt afectati ca si angajatorii. Ei sunt un pic mai rezervati la dorinta lor de schimbare pentru ca, in ultima perioada, mai ales candidatii de nivel superior erau foarte rasfatati de ofertele de munca si atunci evident ca veneau si cu anumite pretentii. si acestea nu se refereau neaparat la asteptarile salariale, cat si la mediul de lucru sau planul de dezvoltare pe termen imediat. Insa in acest moment nu mai sunt atat de curtati si au mai lasat un pic din pretentii.
Rezerva exista asadar atat din partea angajatorului, cat si a angajatului si ambii cantaresc mult mai bine situatia si perspectivele. Sunt insa in continuare destule cereri pe piata fortei de munca.
» Unde sunt cele mai multe solicitari?
Pe zona financiara sunt destul de multe proiecte in continuare pe pozitii de management, de altfel ca si in ultimii doi-trei ani. Zone precum imobiliar si constructii sunt insa destul de afectate de criza financiara, in sensul ca sunt in asteptare. Insa, iata, lucram acum la doua proiecte, ambele pentru o firma de materiale de constructii, pentru country manager.
Si in domeniul medical avem de recrutat un director general pentru o companie extrem de renumita.
Nu mai muncim "pe degeaba"
» Ce imagine au angajatorii straini despre Romania?
Unii au o imagine foarte deformata – au senzatia ca aici sunt foarte multi candidati foarte buni, altii isi imagineaza ca nu vor gasi nimic si au surpriza sa constate ca nu suntem bananieri. Unii au impresia ca in Romania oamenii muncesc pe degeaba si mai zic si saru’mana cand li se da salariul in plic… Chiar nu este cazul. Insa acestor clienti le explicam faptul ca si in Romania piata muncii este aproape la fel ca in Germania, ca este mult mai bine pentru angajat aici decat in Bulgaria sau ca nu merge aplicata "reteta recrutarii" pentru Slovenia, fiindca romanii vor mai mult.
» In ce domeniu este mai greu de recrutat?
A fost pana de curand pentru dezvoltatorii imobiliari, pentru ca cererea era atat de mare incat nu mai existau persoane calificate. Candidatii existenti erau atat de vanati incat stateau o luna la un angajator, se duceau la altul trei luni, dupa care primeau o oferta dubla si plecau dupa alte trei luni. In momentul asta lucrurile sunt mult mai asezate. La capitole zone in care este dificil de recrutat putem vorbi de acele industrii care presupun niste acreditari foarte complexe, de exemplu pe partea financiara, in actuariat, sau in IT, unde se cer calificari internationale.
Accent pe zilele libere
» In ce masura si-au mai schimbat romanii comportamentul la serviciu?
Cred ca a inceput sa se inteleaga faptul ca trebuie sa muncim mai eficient. Foarte multi angajati nu-si mai pierd timpul stand la birou doar asa, pentru ca "da bine". si se pune mare accent pe zile libere, pe balanta dintre munca si odihna. In nici un caz nu se mai accepta statul peste program in nestire, zi de zi, saptamana de saptamana. Angajatii au vazut, au simtit pe pielea lor ca este nevoie de un echilibru. Pe de alta parte, si angajatorii trebuie sa fie mai prudenti si sa realizeze ca pot avea angajati eficienti daca echilibreaza balanta munca-viata personala.
Exista si in Romania companii la care, daca ai stat peste program, la sfarsit de luna seful te trage de maneca si te intreaba de ce nu ai reusit sa-ti termini treaba in cele opt ore de munca. Este la fel de rau ca atunci cand nu vii la timp la serviciu.
Am o cunostinta care lucreaza la o companie mare si care are foarte mult de lucru. Este foarte stresata pentru ca a depasit numarul de ore admise si se gandeste cu groaza ce va face, fiindca va fi penalizata deoarece a stat peste program. Se merge pe ideea ca, daca stai peste cele opt ore, inseamna ca ai o problema, ca ai pierdut timpul, deci esti incapabil sa-ti faci treaba in termenul stabilit.
» Sunt romanii nemultumiti de sefii lor?
Foarte mult, indiferent ca au un sef roman sau de alta natie, indiferent ca este bun sau rau. Romanul este mai balcanic, mai vulcanic. Daca nu-i nemultumit, nu se simte bine.
» Ce-i intereseaza pe candidati cel mai mult, din pachetul salarial?
Partea fixa, salariul, a ramas primordiala. Pe langa salariu, mai ales la nivel de management, sunt si alte beneficii – abonamente la diverse sali de fitness, asigurari medicale, care mai nou au inceput sa includa si partea stomatologica, beneficiu care nu era atat de bagat in seama inainte.
Mutarile in alte orase nu mai sunt refuzate
» Accepta angajatii mai usor relocarile?
Atat angajatul, cat si angajatorul accepta mult mai usor ideea relocarii. Acum pentru angajator nu mai conteaza daca viitorul salariat nu este din zona. Chiar nu mai conteaza daca vine din alta parte. Angajatorul incearca sa-i ofere tot ce este mai bun – gaseste solutii pentru a-i sustine intreaga familie. Se discuta cu candidatul inclusiv despre ce apartament ar urma sa primeasca, despre cum sa fie amenajat sau despre ce masina i-ar placea acestuia.
Relocari multe sunt la Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov, Sibiu. Este vorba despre orasele mai mari si mai dezvoltate.
Lefuri mari si la Bacau
» In ce orase sunt salarii mari?
Bucurestiul a ramas pe primul loc. Urmeaza Timisoara si Clujul, la acelasi nivel. si la Sibiu sunt salarii mari. De altfel, am avut surpriza sa constat ca si in Bacau lefurile nu mai sunt atat de mici. Inainte erau la jumatate cat cele din Bucuresti, acum sunt comparabile cu acestea.
» Au mai invatat candidatii sa apeleze la firmele de recrutare?
Da, chiar nu mai exista nici un fel de problema. Cand ii suni sunt foarte deschisi si te ajuta sa-i ajuti. Nu mai sunt reticenti. Deja s-au obisnuit, iar majoritatea sunt foarte incantati ca i-ai abordat.
» Au aparut meserii noi?
N-as spune ca au aparut meserii noi, ci ca exista o schimbare de genul "doua sau trei joburi intr-unul". Sunt mai multe responsabilitati pentru un singur om.
» Ce domenii vor ramane la mare cautare?
IT si financiar.
Cum sa deveniti vizibil pentru recrutori
Pentru a fi in vizorul "vanatorilor de capete", in cazul in care nu sunteti foarte cunoscut in domeniul dumneavoastra de activitate, este necesar sa realizati cat mai multe actiuni pentru a iesi "in fata". "Celor care vor sa fie vizibili le recomand sa participe la cat mai multe actiuni prin care pot deveni cunoscuti. Practic, trebuie sa lase urme pe unde trec, prezenta lor sa fie simtita in companie, dar si in afara ei", spune Cristina Fedorovici.
Pentru a fi vanat trebuie sa se auda de dumneavoastra in domeniul in care activati. De aceea, trebuie sa relationati cu cat mai multe persoane si sa invatati sa va autopromovati imaginea si proiectele la care ati avut rezultate remarcabile. De asemenea, este indicata participarea activa la cat mai multe evenimente de specialitate, de exemplu la conferinte unde sa vorbiti despre subiecte de interes din aria dumneavoastra de activitate. Cu cat veti deveni cunoscut de mai multi oameni, cu atat sansa de a va afla in atentia unui head-hunter creste considerabil.
CARTE DE VIZITA
Cristina Fedorovici, managing partner, Advice Human Resources Bucuresti
» Este specialista in recrutare in special pentru pozitii de senior management.
» De-a lungul anilor, a recrutat candidati pentru functii inalte aproape din toate domeniile de activitate.
» In ultimii doi ani s-a specializat in "vanatoare de capete" din zona financiara.
» Este absolventa a Facultatii de Matematica.