19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomanii isi spala rufele in familie

Romanii isi spala rufele in familie


Daca inainte de 1989 mai tot romanul isi ducea din cand in cand rufele la curatat, la „Nufarul”, in momentul de fata piata mai reprezinta doar 30% din nivelul inregistrat in urma cu 15 ani. In schimb, numarul curatatoriilor chimice a crescut vertiginos, multe dintre acestea orientandu-se spre prestarea de servicii catre firme si institutii.

Saracia a redus drumurile la „Nufarul”

Cresterea numarului romanilor care „isi spala rufele in familie” este pusa de George Stroescu, directorul general al societatii „Nufarul” SA si, totodata, presedintele patronatului din domeniu, pe seama saracirii accentuate a multor paturi din care proveneau clientii traditionali.
„Multi pensionari care nu mai aveau pe nimeni care sa aiba grija de ei veneau lunar cu rufaria la noi. Acum, frecventa este de cinci-sase luni”, spune Stroescu. Cu toate acestea, „Nufarul”, care s-a privatizat in urma cu ani buni prin intermediul Asociatiei Salariatilor, a reusit sa-si pastreze un volum de activitate care-i permite obtinerea unui profit de cateva miliarde de lei anual. Pentru anul in curs, directorul Stroescu previzioneaza o cifra de afaceri de peste 50 miliarde de lei vechi.

Toate curatatoriile sunt „ecologice”

Dupa 1990, piata curatatoriilor chimice, care era monopolul societatii „Nufarul”, a inceput sa fie „atacata” de firme private.
Multe dintre acestea – si am numit aici „curatatoriile rapide” – nu asigura, insa, decat o curatare superficiala, fiind recomandate doar pentru hainele cu grad redus de murdarire. Nerealizandu-se predetasarea – curatarea prealabila a petelor ce nu pot fi indepartate de solventii chimici -, hainele nu ies intotdeauna foarte curate, explica Stroescu.
O „eticheta” care a aparut pe mai toate firmele companiilor private din domeniu este cea de „curatatorie chimica ecologica”. De fapt, un atribut care ia ochii clientului, deoarece – dupa cum spune Stroescu – toate unitatile de acest fel sunt „ecologice”, adica substantele deversate la canal sunt biodegradabile.

Cearsafurile lui Basescu, curatate in sistem privat

Pe piata au intrat, insa, si firme private care fac o concurenta serioasa traditionalului „Nufarul”, reusind sa-si adjudece contracte „grase” cu companii mari sau cu institutii.
Curatatoria „Magic” SRL si-a inceput activitatea in 1991, ca o afacere de familie, cu cateva utilaje din Germania, pe care le-a instalat la sediul sau din Calea Plevnei – Bucuresti. „Afacerea a luat insa amploare doi ani mai tarziu, cand Armata a facut prima licitatie pentru curatarea rufariei. Am castigat licitatia impreuna cu o firma din Oltenita, care s-a dovedit ulterior ca nu are capacitatea de a presta acest serviciu”, isi aminteste directorul firmei, Madalina Ion.
In prezent, societatea bucuresteana are o capacitate zilnica de spalare si curatare de trei tone si a inceput sa-si extinda reteaua de centre de preluare, la Piata Crangasi si la Piata Moghioros. Cu nici 50 de angajati (fata de 300, cat are „Nufarul”), curatatoria „Magic” a reusit sa prinda contracte importante, cu clienti mari. De exemplu, Administratia Prezidentiala este unul dintre acestia. Tot aici vin la curatat si halatele angajatilor de la Metro si Selgros, dar si rufaria de la hotelurile Dacia, Rembrandt, Cerna si Astoria. Lista clientilor firmei este completata si de trenul regal si de trenurile speciale. „N-am fi reusit sa ne dezvoltam in acest ritm daca am fi facut rabat la calitate in favoarea pretului si daca nu am fi reinvestit profitul”, a concluzionat Madalina Ion.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă