27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomanii consuma cate doua kilograme de cafea pe an

Romanii consuma cate doua kilograme de cafea pe an

Dupa aplicarea unei prime transe de reducere a accizei la cafea in cursul anului trecut (cu 20%), consumul acestui produs in tara noastra a crescut usor. Astfel, Asociatia Romana a Cafelei (ARC) a raportat ca anul trecut consumul de cafea a atins media de 1,97 kilograme pe locuitor, fata de doar 1,78 kilograme in urma cu un an.

Consum la jumatate fata de Europa

Cu toata aceasta majorare, romanii beau de 2,5 ori mai putina cafea decat locuitorii obisnuiti din Europa. Spre exemplu, in tari precum Finlanda consumul este de 11,94 kilograme pe cap de locuitor, Germania – 7,4 kilograme, Austria – 7,6 kilograme. Chiar si in celelalte tari din Europa de Est consumul este mai mare decat cel din tara noastra: 3,32 kilograme in Ungaria, 3,2 kilograme in Cehia sau 3,5 kilograme in Slovacia.
Cauza acestui consum inca redus este – in opinia “jucatorilor” de pe aceasta piata – nivelul ridicat de accizare din tara noastra. “Produsul ramane in continuare puternic accizat fata de alte tari din UE, ceea ce-l mentine la cota de “lux” pentru majoritatea consumatorilor romani. Acest fapt permite produselor de contrabanda, contrafacute, sa patrunda nestingherite in Romania, mentinand piata gri, care nu aduce taxe si impozite la buget. Ca urmare, Romania ramane codasa in Europa in ceea ce priveste consumul de cafea”, a aratat Asociatia Romana a Cafelei.
Alaturi de Romania, Bulgaria se numara printre putinele tari in care cafeaua mai este accizata. Guvernul bulgar a pornit insa procedura de eliminare a accizei la produsele din cafea. Ca urmare, inca din 2005 accizele la cafea au fost reduse in Bulgaria cu pana la 60%. In prezent, nivelul accizelor la produsele din cafea in Bulgaria este de circa 350 euro pe tona cafea verde, 500 euro pe tona cafea prajita si 750 euro pe tona cafea solubila. In Romania accizele sunt la un nivel aproape dublu: 680 euro pe tona cafea verde, 1.000 euro pe tona cafea prajita si 4.000 euro pe tona cafea solubila.

Pretul mondial, in crestere

Tendinta mondiala de crestere a pretului cafelei ar putea insa duce la o stagnare a consumului, in conditiile mentinerii unei accizari puternice. Pe plan international, pretul cafelei a crescut cu 43,78%. In 2005, livra de cafea a ajuns la 89,36 centi, iar in ianuarie 2006 a urcat la 101,2 centi. Analistii din domeniu cred ca, in acest moment, piata este la baza unei curbe ascendente a pretului mondial al cafelei.
Pentru romani, noul Cod Fiscal aduce insa o veste buna: cafeaua se va ieftini, din 2010.

Daniel Popa
Daniel Popahttp://daniel-popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

Sorana Cîrstea, eliminată în primul tur la Stuttgart

Sorana Cîrstea părăsește turneul WTA 500 de la Stuttgart din prima rundă, după ce a fost învinsă, astăzi, în două seturi, de chinezoaica Qinwen...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă