19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomanii au cel mai mic impozit pe venit din UE

Romanii au cel mai mic impozit pe venit din UE

Romania impoziteaza cel mai putin veniturile persoanelor fizice si aplica unul dintre cele mai scazute impozite pe profiturile companiilor in comparatie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, arata un raport al Directoratului pentru Taxe si Uniune Vamala din cadrul Comisiei Europene. Ca o consecinta, sustine raportul, Romania are si cele mai reduse venituri bugetare din Uniune, iar taxele pe consum – taxa pe valoarea adaugata, in special – reprezinta principalele surse ale bugetului.

Cu un impozit pe veniturile persoanelor fizice de 16%, Romania se situeaza la polul opus Danemarcei, cu 59%. Doar sase state membre impoziteaza veniturile cu rate mai mici de 30%: Slovacia (19%), Estonia (22%), Bulgaria (24%), Letonia (25%) si Lituania (27%). La polul opus, cele mai ridicate niveluri de taxare se gasesc in cinci tari nordice, care aplica impozite ce depasesc 50%: Danemarca, Suedia, Olanda, Finlanda si Belgia. Media la nivelul Uniunii este de 38,68%, iar raportul constata ca exista o tendinta a noilor state membre de a impozita mai putin veniturile. In UE impozitarea profiturilor companiilor variaza intre 10% in Bulgaria si Cipru si 35% in Malta. Romania are unul dintre cele mai mici impozite pe profit, a patra cota, dupa Bulgaria, Cipru, Irlanda (12,5%) Lituania si Letonia (15%). In 2008 tendinta in fiscalitatea europeana a fost de reducere a cotei cu care sunt taxate profiturile companiilor, descrisa de faptul ca sapte state si-au micsorat impozitul pe profit in 2008. Media europeana a impozitului pe profit este 23,59%. Insa in ultimii sapte ani doar opt state nu au marit taxele indirecte, iar tendinta europeana este de a aseza povara fiscala pe taxarea indirecta.

Majorarea taxelor pe consum – preponderent TVA si accize – nu a avut insa ca efect si o crestere a incasarilor bugetare, ci, mai degraba, o modificare a ponderii acestora in veniturile totale. Romania inregistra o pondere a veniturilor bugetare in PIB de 28,6% in 2006, cu 8,5% sub media UE 27, iar nivelul de impozitare este cel mai scazut din UE in 2008, potrivit raportului. In ceea ce priveste structura veniturilor, raportul arata ca tara noastra se bazeaza, in principal, pe veniturile din taxe indirecte, fiind pe locul patru in Uniune dupa Bulgaria, Cipru si Malta. Taxele indirecte reprezentau 44,5% din totalul veniturilor in 2006, in timp ce media UE 27 era de 38,9%. Contributiile sociale insemnau 34,2%, iar taxele directe numai 21,4%. Datorita acestei structuri, colectarile din TVA au fost pe locul doi ca pondere din UE in 2006, fiind de 28,6%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă