18.1 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒRomanii au cea mai mica putere de cumparare din UE

Romanii au cea mai mica putere de cumparare din UE

Potrivit unui raport al Eurostat (agentia de statistica a UE) Romania a inregistrat cea mai mare crestere anuala a salariului minim din Uniunea Europeana. Cu toate ca a inregistrat o crestere cu 18%, Romania se afla pe penultimul loc In UE (plus Turcia) in ceea ce priveste nivelul salariului (114 euro la inceputul anului), inaintea Bulgariei. De asemenea, puterea de cumparare este cea mai mica din Uniunea Europeana, potrivit raportului Eurostat, citat de site-ul Euractiv.ro
Calculat la paritatea puterii de cumparare, salariul minim din Romania este de 204 euro. Cel mai scazut salariu minim este in Bulgaria, acesta atingand doar 92 de euro. Cu toate acestea, are o putere de cumparare mai mare, echivalentul a 216 euro. Explicatia consta in faptul ca in Bulgaria preturile sunt mult mai mici, informeaza Euractiv.
Astfel, in functie de paritatea puterii de cumparare, salariul minim din Romania se plasa, in luna ianuarie, pe ultimul loc in UE. La polul opus se afla Luxemburg unde este cel mai ridicat salariu minim, de 1.570 de euro pe luna, urmat de Irlanda, cu 1.403 euro, si Marea Britanie, cu 1.363 de euro. In Grecia, Spania, Malta, Slovenia si Portugalia, salariul minim variaza intre 470 de euro si 668 euro. Alte tari in care se inregistreaza salarii minime reduse sunt Letonia cu 172 euro si Lituania cu 174 euro. Insa, spre deosebire de Romania, in aceste tari, puterea de cumparare depaseste 300 de euro. La paritatea puterii de cumparare, pe primul loc se afla tot Luxemburg, cu 1.503 euro, urmat de Marea Britanie, cu 1.292 euro, si Olanda, cu 1.244 euro. Tara noastra mai inregistreaza cel mai mic raport dintre salariul minim legal si salariul mediu national, acesta fiind de 33%. Estonia, Letonia, Polonia si Slovacia consemneaza si ele procentaje de sub 35%.
Cel mai ridicat nivel este asigurat in Irlanda, de 52% din salariul mediu. In Luxemburg, Malta si Bulgaria, salariul minim lunar legal reprezinta aproximativ jumatate din salariul mediu. In 2005, aproape o zecime (9,7%) dintre salariatii romani erau platiti cu salariul minim pe economie. Tara cu cei mai multi salariati platiti cu salariul minim national era in 2005 Franta cu 16,8% din total, urmata de Bulgaria (16%) si de Letonia (12%). In Spania, doar 0,8% din salariati erau platiti cu salariul minim legal. Totusi, in Romania Romania a avut cel mai mare avans anual al salariului minim din UE, cresterea fiind de 18%.Olanda s-a plasat la polul opus, cu doar 1%.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ