17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania sare 20 de locuri in ochii investitorilor

Romania sare 20 de locuri in ochii investitorilor

» Romania se plaseaza pe locul 40 din 121 in ierarhia celor mai bune tari pentru afaceri.

» Suntem cel mai bine plasati in competitia pentru investitia de cinci miliarde de euro a Voestalpine.

Nivelul taxelor pe profitul companiilor, libertatea comertului, protectia investitorilor si atenuarea birocratiei au propulsat Romania cu 20 de locuri, pana in prima treime a topului celor mai bune tari pentru afaceri, realizat de Forbes.
Romania, plasata pe locul 40, a fost depunctata la libertatea monetara, indicator care depinde de nivelul inflatiei si de interventia statului in mentinerea unor preturi administrate, de tipul celor de la utilitati. In plus, avem un punctaj defavorabil la drepturile proprietatii, inovatie, coruptie si tehnologie.
Cresterile la nivel macroeconomic din Romania au inceput recent sa stimuleze formarea unei clase de mijloc si sa reduca dimensiunile saraciei destul de ridicate. Insa, noteaza Forbes, coruptia si birocratia afecteaza in continuare mediul de afaceri romanesc. Inflatia s-a accentuat in 2007 pentru prima oara in ultimii opt ani, determinata, in parte, de deprecierea monedei nationale, de scumpirea energiei, de seceta si de relaxarea politicii fiscale.
"Atuul cel mai important al Romaniei este ca are cel mai mare potential de crestere dintre tarile membre ale Uniunii Europene. Apartenenta la UE este ca o garantie a convergentei spre media europeana, recuperand decalajul mare fata de aceasta. De asemenea, fiscalitatea este dintre cele mai atractive, functionand ca un catalizator pentru investitori", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Pe de alta parte, adauga Dumitru, "cea mai mare problema a Romaniei este infrastructura rutiera, din cauza careia am fost refuzati si de Mercedes. Daca in urmatorii 2-3 ani nu ne rezolvam aceasta problema a infrastructurii, nu numai ca vom fi ocoliti de investitori, dar chiar si economia se va sufoca. Cu drepturile de proprietate e cunoscut faptul ca avem probleme la Comisia Europeana si sper sa se rezolve in urmatorii ani", a conchis Dumitru.

 

 

Primii in "topul Voestalpine"
Clasamentul Forbes pune Romania intr-o pozitie mai buna in competitia pentru atragerea celei mai mari investitii din spatiul Marii Negre a corporatiei siderurgice austriece Voestalpine. Forbes ne plaseaza in cea mai buna pozitie, in fata celorlalte trei competitoare, Bulgaria, Turcia si Ucraina. Conform clasamentului Forbes, Turcia ne sufla in ceafa, pe locul 41, insa bulgarii, desi au urcat mai vanjos ca noi, 24 de locuri, ocupa pozitia 44. Ucraina este plasata la mare distanta, pe locul 75.

» In prima liga
Clasamentul realizat de Forbes pe baza datelor economice din 2007 cuprinde 121 de state. Potrivit realizatorilor topului, mediul de afaceri romanesc este mai atractiv decat cel din Turcia (locul 41), Croatia (42), Bulgaria (44), Grecia (53), Ucraina (75), Rusia (86) sau Moldova (90). Inaintea Romaniei se plaseaza Germania (21), Austria (23), Franta (25), Slovenia (27), Italia (28), Cehia (29), Lituania (30), Ungaria (31), Letonia (32), Polonia (33) si Spania (35).

Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Amnistia fiscală stârnește suspiciuni din cauza grabei și lipsei de comunicare, avertizează experții

Amnistia fiscală recent adoptată de guvern continuă să ridice semne de întrebare, în special din cauza grabei cu care a fost aprobată și a...

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă