9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania pleaca din CEFTA, dar lasa in urma un nou acord de...

Romania pleaca din CEFTA, dar lasa in urma un nou acord de liber-schimb

Un nou acord de functionare a CEFTA (Acordul central-european de liber schimb) a fost semnat, astazi, la Bucuresti, de Romania, Bulgaria, Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru si Serbia. Documentul urmeaza sa inlocuiasca reteaua de 32 acorduri bilaterale de comert liber in vigoare in regiune.
Romania, care asigura presedintia CEFTA, se va retrage din acord, impreuna cu Bulgaria, odata cu integrarea in UE, la 1 ianuarie 2007, deoarece, dupa aceasta data va adopta politica comerciala a blocului comunitar.
Uniunea Europeana a salutat calduros semnarea noului acord CEFTA afirmand ca, deşi UE nu participă la acest acord, Comisia Europeană a oferit întotdeauna sprijin politic, tehnic şi financiar în fiecare etapă a procesului de liberalizare a comerţului în Europa de Sud-Est.
Comisarul UE pentru extindere, Olli Rehn, a aratat ca "CEFTA completează acordurile de stabilizare si de asociere pe care Comisia le are sau le negociază cu tarile din Balcanii occidentali. Pentru ţările candidate şi candidate potentiale, CEFTA este o initiere in cooperarea economică stransa care este inevitabil implicata de statutul de membru al Uniunii Europene".
CEFTA este cel mai important acord multilateral de comert liber din centrul si sud-estul Europei, fiind prima formula de asociere economica regionala creata dupa caderea comunismului. Principalul obiectiv al acordului a fost crearea unei zone de comert liber prin liberalizarea treptata a comertului cu produse industriale si agricole intre partile semnatare. Romania este membra CEFTA din 1997.
Schimburile comerciale ale Romaniei cu tarile membre CEFTA sunt estimate sa creasca In 2006 la 1,5 miliarde de euro, fata de nivelul 1,2 miliarde de euro de anul trecut.
Mai trebuie spus ca dupa iesirea Romaniei din CEFTA schimburile comerciale dintre Romania si Republia Moldova vor scadea in primele luni ale anului viitor, intrucat firmele din statul vecin nu vor reusi sa respecte standardele impuse de Uniunea Europeana. Ministrul roman delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, spera insa ca “dupa primele trei luni, agentii economici vor gasi metode sa se adapteze la cerintele UE".

Cele mai citite

Piedone împarte apa caldă a lui Nicușor: Apă caldă la borcan!

Cristian Popescu Piedone, candidatul la funcția de primar al Capitalei, a lansat o campanie neobișnuită împotriva actualului primar, Nicușor Dan, distribuind personal apa...

Te-ai săturat de var care ține prea puțin? Ia VAR de la Superliga României! DUREAZĂ FOARTE MULT!!!

Ilustrație: Marian Avramescu Te-ai săturat de varul care nu ține suficient, indiferent de meșterii care vin la tine și te întreabă: cine v-a lucrat...

VIDEO. Organizația Mondială a Sănătății a donat materiale sanitare de peste 400.000 de euro către IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit, vineri, din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, materiale sanitare în valoare de peste 400.000 de euro. „Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă