Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat duminică la Realitatea TV că exporturile României de grâu la 30 noiembrie 2010 erau de 2,36 milioane tone, în timp ce importul de grâu era de 685.000 de tone, reprezentând „o cifră extrem de mică” faţă de ceea ce s-a înregistrat în anii anteriori.
„Importul de grâu până la 30 noiembrie era de 685.000 de tone, care reprezintă o cifră extrem de mică faţă de ceea ce s-a înregistrat în anii anteriori. Ceea ce am exportat până la 30 noiembrie, la care se adaugă soldul de grâu rămas după 1 ianuarie din producţia anului 2009, este de 2,36 milioane tone”, a menţionat Tabără, citat de NewsIn.
Ministrul Agriculturii a menţionat că cea mai mare parte a activităţilor de import-export se face cu ţările Uniunii Europene.
Reprezentanţii Federaţiei AGROSTAR au declarat, joi, că pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi cu până la 15% în perioada următoare, motivul fiind acela că România a exportat grâu ieftin şi aduce, acum, materie primă din import, mult mai scumpă.
Brutarii români au început să cumpere grâu şi făină din Ungaria, Serbia şi Ucraina, iar sindicaliştii susţin că nici folosirea rezervei de stat nu ar fi o soluţie, pentru că este mult prea mică.
„În 2010 s-au realizat circa 5,7 milioane de tone de grâu. Din acesta, cu ceea ce fusese în sold la începutul anului trecut, exportul depăşeşte 2 milioane de tone, iar importul este mai mare de 600.000 de tone”, a explicat duminică Valeriu Tabără.
Întrebat dacă au crescut preţurile alimentelor, ministrul Agriculturii a spus că există în prezent unele „oscilaţii de preţuri” la nivel mondial, cu o tendinţă de creştere.
„Există unele oscilaţii de preţuri pe plan mondial (la alimente n.r.), o tendinţă de creştere a preţurilor şi anumite probleme în ce priveşte producţia agricolă agro-alimentară a lumii. Ceea ce este foarte important pentru noi este că, împreună cu producătorii agricoli şi cu realizatorii de produse agro-alimentare din România să producem mai mult şi mai bun”, a mai spus Valeriu Tabără.