10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia a avut în octombrie a opta creştere anuală a preţurilor la...

România a avut în octombrie a opta creştere anuală a preţurilor la producător din UE

România a avut în octombrie una dintre cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 6,9%, faţă de aceeaşi lună din 2009, fiind pe locul opt în UE după acest indicator, în timp ce, pe ansamblul blocului comunitar, preţurile producţiei au sporit cu 4,5%, potrivit NewsIn.

Cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 14,8%, a fost înregistrată în Malta, arată datele publicate joi de Eurostat. Creşteri semnificative faţă de preţurile din octombrie 2009 au mai fost înregistrate şi în Bulgaria, de 10,1% şi Ungaria, de 10%.

Scădere a preţurilor producţiei industriale faţă de octombrie 2009 s-a înregistrat doar în Slovacia, de 1,1%.

În octombrie, preţurile producţiei industriale s-au majorat în zona euro cu 4,4% şi cu 4,5% pe ansamblul blocului comunitar, faţă de aceeaşi lună din 2009.

Preţurile din sectorul energetic au crescut în a zecea lună a acestui an cu 9,1% în UE şi cu 8,8% în zona euro faţă de luna similară a anului trecut. În octombrie s-au scumpit şi bunurile intermediare, cu 5,5%, atât în UE, cât şi în zona euro, iar bunurile de folosinţă îndelungată s-au scumpit cu 1,3% şi în UE şi în zona euro.

Pe de altă parte, preţurile bunurilor de uz curent au crescut cu 1,3% în UE, respectiv cu 1,2% în zona euro, iar bunurile de capital au înregistrat o creştere a preţurilor de 0,8% atât în blocul comunitar, cât şi în zona euro.

Faţă de septembrie, preţurile producţiei industriale au înregistrat o uşoară creştere, de 0,4%, în zona euro şi de 0,5% la nivelul întregului bloc comunitar. Cele mai însemnate creşteri au fost înregistrate de Franţa şi Olanda, ambele cu 0,8%.

La polul opus s-au clasat Irlanda (-0,8%), Letonia (-0,6%), Italia şi Portugalia (-0,2%). În România, scăderea a fost de 0,1%.

Preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,1% în UE, în timp ce preţurile la bunurile intermediare au crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,4% în UE în luna octombrie faţă de luna precedentă.

Preţurile bunurilor de uz curent au crescut cu 0,1% în zona euro şi tot cu 0,1% pe ansamblul blocului comunitar, iar bunurile de capital s-au ieftinit cu 0,1% în UE şi au crescut cu 0,1% în zona euro. În comparaţie cu septembrie 2010, preţurile din sectorul energetic au crescut în UE cu 1,4%, iar în zona euro cu 0,7%.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă