19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia a avut în octombrie a opta creştere anuală a preţurilor la...

România a avut în octombrie a opta creştere anuală a preţurilor la producător din UE

România a avut în octombrie una dintre cele mai mari creşteri ale preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 6,9%, faţă de aceeaşi lună din 2009, fiind pe locul opt în UE după acest indicator, în timp ce, pe ansamblul blocului comunitar, preţurile producţiei au sporit cu 4,5%, potrivit NewsIn.

Cea mai mare creştere a preţurilor producţiei industriale din Uniunea Europeană, de 14,8%, a fost înregistrată în Malta, arată datele publicate joi de Eurostat. Creşteri semnificative faţă de preţurile din octombrie 2009 au mai fost înregistrate şi în Bulgaria, de 10,1% şi Ungaria, de 10%.

Scădere a preţurilor producţiei industriale faţă de octombrie 2009 s-a înregistrat doar în Slovacia, de 1,1%.

În octombrie, preţurile producţiei industriale s-au majorat în zona euro cu 4,4% şi cu 4,5% pe ansamblul blocului comunitar, faţă de aceeaşi lună din 2009.

Preţurile din sectorul energetic au crescut în a zecea lună a acestui an cu 9,1% în UE şi cu 8,8% în zona euro faţă de luna similară a anului trecut. În octombrie s-au scumpit şi bunurile intermediare, cu 5,5%, atât în UE, cât şi în zona euro, iar bunurile de folosinţă îndelungată s-au scumpit cu 1,3% şi în UE şi în zona euro.

Pe de altă parte, preţurile bunurilor de uz curent au crescut cu 1,3% în UE, respectiv cu 1,2% în zona euro, iar bunurile de capital au înregistrat o creştere a preţurilor de 0,8% atât în blocul comunitar, cât şi în zona euro.

Faţă de septembrie, preţurile producţiei industriale au înregistrat o uşoară creştere, de 0,4%, în zona euro şi de 0,5% la nivelul întregului bloc comunitar. Cele mai însemnate creşteri au fost înregistrate de Franţa şi Olanda, ambele cu 0,8%.

La polul opus s-au clasat Irlanda (-0,8%), Letonia (-0,6%), Italia şi Portugalia (-0,2%). În România, scăderea a fost de 0,1%.

Preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,1% în UE, în timp ce preţurile la bunurile intermediare au crescut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,4% în UE în luna octombrie faţă de luna precedentă.

Preţurile bunurilor de uz curent au crescut cu 0,1% în zona euro şi tot cu 0,1% pe ansamblul blocului comunitar, iar bunurile de capital s-au ieftinit cu 0,1% în UE şi au crescut cu 0,1% în zona euro. În comparaţie cu septembrie 2010, preţurile din sectorul energetic au crescut în UE cu 1,4%, iar în zona euro cu 0,7%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă