7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRoman Copper: Avem un acord verbal definitiv pentru Cupru Min. Ministerul Economiei:...

Roman Copper: Avem un acord verbal definitiv pentru Cupru Min. Ministerul Economiei: Negocierile cu Roman Copper s-au încheiat irevocabil

Negocierile cu Roman Copper pentru Cupru Min s-au încheiat irevocabil, întrucât firma canadiană a respins condiţiile privind plata integrală a contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi clauzele referitoare la transparenţă, a anunţat sâmbătă Ministerul Economiei, potrivit Mediafax.

Citeste si EŞEC. Canadienii de la Roman Copper NU vor mai cumpăra Cupru Min. Vezi de ce

 

“Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri se va asigura că activitatea Cupru Min va continua în condiţii optime, reprezentanţii companiei începând demersurile pentru obţinerea urgentă a autorizaţiei de mediu”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Ministerul va relua în perioada următoare procesul de privatizare a Cupru Min, conform angajamentelor asumate în faţa FMI.

“Statul român are nevoie de parteneri serioşi, potenţi şi de bună credinţă în procesele de privatizare”, notează instituţia.

MECMA a anunţat şi clauzele contractuale solicitate cumpărătorului Cupru Min, confirmând astfel informaţiile transmise de MEDIAFAX.

Astfel, prin una dintre clauze Roman Copper trebuia să îşi asume toate obligaţiile de mediu şi de gospodărire a apelor aferente autorizaţiilor Cupru Min. În acest sens, Roman Copper trebuia să vireze Cupru Min 32,2 milioane euro, cu titlu de investiţii privind protecţia mediului şi gospodărirea apelor. Totodată, cumpărătorul era anunţat că suma totală privind obligaţiile de mediu ar putea fi mai mare.

Clauzele de transparenţă permiteau statului să facă public contractul.

Totodată, Ministerul Economiei a dorit ca plata pachetului integral de acţiuni ale Cupru Min, de 200,7 milioane euro, să fie efectuată în termen de 30 de zile de la avizul Consiliului Concurenţei şi primirea autorizaţiei integrate de mediu.

Bayfront Capital Partners, care controlează Roman Copper, a anunţat însă, sâmbătă, că a ajuns cu o zi în urmă la un “acord verbal definitiv” cu autorităţile române în privinţa preluării Cupru Min şi se aşteaptă la aplicarea acestei înţelegeri.

“Părţile au ajuns la un acord verbal final pe care am fost şi suntem în continuare pregătiţi să-l aplicăm complet”, a declarat într-un comunicat Mike Curtis, partner al Bayfront.

Acordul cuprinde termeni ceruţi de guvern şi acceptaţi de Roman Copper, chiar dacă nu au fost iniţiali incluşi în forma contractului prezentat în pachetul de privatizare, arată Bayfront.

Roman Copper a acceptat toţi termenii propuşi şi consideră că respectivul contract este valid, în vigoare şi angajant, potrivit comunicatului.

Roman Copper a câştigat licitaţia pentru preluarea pachetului integral de acţiuni al Cupru Min, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Roman Copper este o firmă care a fost înfiinţată special pentru preluarea Cupru Min de către Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Cele mai citite

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă