6 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRodica Stănoiu și Mona Pivniceru sunt audiate în Comisia SIPA. Ce s-a...

Rodica Stănoiu și Mona Pivniceru sunt audiate în Comisia SIPA. Ce s-a furat din arhiva secretă

Tot marți va fi audiat în Comisia SIPA și Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei, în prezent senator PSD.

Şedinţa Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie va începe la ora 9.30.

Preşedintele Comisiei SIPA, Viorel Salan, a declarat că toţi cei inviţaţi la audierile de mâine au confirmat participarea. Au fost invitaţi: Mona Pivniceru, Rodica Stănoiu, Robert Cazanciuc, Ionuţ Niţă, Gabriel Tănăsescu şi Nicolae Tiliban.

Preşedintele Comisiei SIPA, senatorul PSD Viorel Salan, anunța, miercurea trecută, după audierea fostului director al DGPA Doru Dobocan şi a directorului adjunct în ANP Tiberiu Firinel Ungureanu, că aceştia au confirmat că au fost încălcări ale prevederilor legale vizând documente clasificate.

„Scopul activităţii de zi a fost de a culege datele şi informaţiile necesare pentru raportul final care urmează să fie întocmit în vederea prezentării în Bpr ale celor două Camere. Este una dintre componente de audiere a unor persoane în paralel cu activitatea de corespondenţă cu instituţiile statului cu atribuţii, aşa cum legislaţia o prevede. Sunt anumite neîndepliniri ale prevederilor actelor normative vizând documente clasificate. Aceasta rezultă atât din corespondenţă dar şi din declaraţiile făcute şi azi. Invitaţii noştri au fost cooperanţi şi există şi dorinţa domniilor lor pentru a afla adevărul, astfel încât cetăţeanul să fie informat în mod corect cu privire la hotărârea de Guvern 127/2006 care viza desfiinţarea DGPA. Iată chiar după 12 ani de la acea hotărâre arhiva DGPA nu a fost finalizată măsurile privind inventarierea şi predarea ei dar şi a celorlalte documente ale DGPA”, a afirmat senatorul PSD, după încheierea şedinţei Comisiei SIPA.

El a adăugat că raportul final al Comisiei va fi prezentatat Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului până la încheierea acestei legislaturi, termenul final de prezentare a documentului fiind până pe 17 iunie.În rândul obiectivelor Comisiei SIPA se numără: „stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (…), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare.

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...
Ultima oră
Pe aceeași temă