14.3 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRevolta hotelierilor împotriva impozitului forfetar

Revolta hotelierilor împotriva impozitului forfetar

Hotelierii cred că impozitul forfetar propus de Grapini va fi unul suplimentar şi nu va înlocui ta­xele pe profit sau pe cifra de afaceri, aşa cum promite ministrul delegat pentru IMM-uri şi Tu­­rism, ceea ce ar avantaja societăţile care lucrează la negru.

„Ne vom trezi cu un nou impozit, suplimentar, care va afecta direct rezultatul operaţional şi care nu ne va scuti de celelalte taxe, impozite şi contribuţii de tot felul, stipulate de legislaţia în vigoare”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) publicat de Mediafax.

Potrivit federaţiei, calculul făcut de reprezentanţii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiză fracţionată, indicându-se ca bază de calcul un impozit pe profit „datorat sau colectat“ în 2011, împărţit la numărul de locuri de cazare evaluate că ar fi fost disponibile în anul 2011. Împărţirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare în cameră, ca bază de impozitare sugerată. „O întrebare secundară: de ce oare baza de impozitare nu s-a calculat în lei, moneda noastră naţională, veniturile la care se face referinţă fiind în lei? Va cuprinde Codul Fiscal referiri la euro?
Dacă vinzi o cameră pentru clienţi corporate, o vinzi în regim single, nu poţi să obligi pe nimeni să mai stea în cameră cu cineva, iar când o vinzi pentru clienţi leisure, atunci poţi să speri că o cameră cu două paturi (însă majoritatea camerelor din unităţile de cazare au pat matrimonial) chiar va găzdui două persoane deşi, de multe ori, clienţii optează pentru contrariu în cazul în care nu călătoresc cu familia“, a spus Radu Enache, preşedintele FIHR.

El a spus că unitatea de măsură pentru industrie este camera, şi nu locul în cameră, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxează dublu, ci până la maximum de 1,2 ori din tariful negociat. Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediul de Afaceri, Maria Grapini, a declarat că impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmând ca firmele să plătească mai puţin decât dacă ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit.

Ea a afirmat că firma respectivă nu mai plăteşte alt impozit, nici măcar 16% impozit pe profit, arătând că poate face profit „cât vrea“, pe care poate să-l investească mai departe sau să acorde dividende. Impozitul forfetar, care ar urma să fie introdus de la
1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto.

Impozitul va fi calculat în cazul structurilor de cazare printr-o formulă care ia în calcul amplasamentul (rural sau urban), zona (în cazul Bucureştiului), sezo­­nalitatea, gradul de ocupare, numărul de stele şi numărul de camere. „Este oare nevoie de o nouă împărţire a contribuabililor din turism, care de altfel sunt în general societăţi comerciale, pe categorii de active precum hotel, motel, pensiune, vilă etc., şi acestea pe o categorisire de nu­­măr de paturi, scaune, localizare teritorială şi apoi sezonieră? Poate fi, de pildă, un hotel funcţionând într-un municipiu mai contribuabil decât unul funcţio­nând în mediul rural sau este mai contribuabil în funcţie de sezon sau relieful din apropie­re?“, afirmă Enache. El spune că un alt argument „extrem de puternic“ pentru introducerea noului impozit este crearea de noi locuri de muncă şi diminua­rea muncii la negru. „Ni se propune, din partea aceloraşi specialişti elaboratori de studii, diminuarea «cu 0,5% a valorii impozitului pentru fiecare nou angajat cu normă întreagă declarat în plus faţă de numărul mediu de salariaţi aferenţi anului anterior».  Aşa­­dar, cei care au fost corecţi până acum şi au avut toţi angajaţii declaraţi şi înregistraţi corect şi pentru care au plătit taxe şi contribuţii vor fi chiar defavorizaţi în comparaţie cu cei care până acum utilizau munca «la negru» sau «la gri»“, a mai spus preşedintele federaţiei hotelierilor.  Hotelierii spun că piaţa a suferit o mare lovitură în anul 2008, când s-a contractat cu peste 25% comparativ cu anul anterior, iar de atunci stagnează „în ciuda diferitelor statistici“.    

Cele mai citite

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...

Importurile de gaze ale României au crescut cu aproape 6%, în primele şapte luni din 2024

Producţia de gaze s-a majorat cu 1,4% anul trecut România a importat, în primele şapte luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de...

Un ieșean a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de 15.000 de ori

Un ieșean deține recordul de apeluri nejustificate la 112. Acesta a sunat de nu mai puţin de 15.000 de ori la numărul unic de...
Ultima oră
Pe aceeași temă