17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăReviriment sanatos al economiei

Reviriment sanatos al economiei

» Cea mai spectaculoasa crestere economica are un fundament sanatos, constata seful Institutului de Statistica (INS).

Pana si agricultura, care a aratat un recul masiv in ultimii ani, a contribuit, prin performante bune ale productiei animale, la cresterea cu 8,2% a economiei in primul trimestru din 2008. Industria a crescut in primul trimestru cu 5,4%, iar serviciile cu 7,5%. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), sectorul constructiilor a inregistrat in primul trimestru o crestere cu 32,4% comparativ cu primele trei luni din 2007, pe locul urmator in topul majorarilor consemnate de componentele PIB aflandu-se impozitele nete pe produs, cu 9,3%. Serviciile au avut cea mai mare contributie la formarea PIB, de 4 puncte procentuale, urmate de constructii – 1,7 puncte, industrie – 1,5 puncte si impozitele nete pe produs – un punct.
Consumul individual al gospodariilor populatiei a avut cel mai important aport la formarea PIB, 12,5 puncte procentuale, in timp ce exporturile au contribuit negativ cu 10,3 puncte procentuale.
In mod negativ a contribuit si variatia de stoc, cu 1,2 puncte. Formarea bruta de capital fix a avut un aport pozitiv de 6,9%, iar consumul administratiei publice – de 0,3 puncte.

"Pentru prima data in ultima perioada structura PIB este asimetrica. Agricultura ne-a obisnuit sa se plaseze in stanga, ceea ce insemna influenta negativa, insa de data aceasta toate sectoarele au contribuit pozitiv la cresterea PIB. Ritmul de crestere economica, care a depasit prognozele, ne-a surprins si pe noi, ceea ce ne-a determinat sa refacem calculele. Iar calculele sunt corecte", a declarat ieri Vergil Voineagu, presedintele INS.
Voineagu a mai precizat ca agricultura nu a avut o influenta in cresterea PIB. La inceputul acestui an s-au facut resimtite efectele secetei majore din 2007. In primul trimestrul din 2008 productia agricola s-a bazat aproape in exclusivitate pe cea animala (96,6%), care a sporit cu 2,6% fata de nivelul din primul trimestru al anului trecut.

"Productia vegetala, care a influentat si cantitatea de furaje, a fost in scadere. Pretul furajelor a fost de asemenea foarte mare, motiv pentru care numarul de efective de animale sacrificate a crescut. Anul acesta insa sunt semne ca va fi un an agricol bun, ceea ce ar trebui sa duca la o contributie pozitiva a agriculturii la formarea produsului intern brut", a precizat presedintele INS.
In primul trimestru, deficitul comercial inregistrat de Romania, de 4,84 miliarde euro, a avut o pondere de 20,6% in PIB, cu un punct procentual sub nivelul din primele trei luni din 2007.

Cele mai citite

MAE anunță că peste 1000 de români din Liban și-au anunțat prezența la Ambasada României din Beirut

Personalul diplomatic este în legătură permanentă cu familiile de români din Liban, anunță MAE MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...

A găsit un craniu uman în timp ce își plimba câinele

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rovinari, județul Gorj, au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 50 de ani, din comuna Bâlteni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă