2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRevin stimulentele pentru funcţionari

Revin stimulentele pentru funcţionari

Fiecare angajat al instituţiilor de control va putea beneficia de bonusuri lunare de până la 30% din salariu acordate fără o evaluare precisă.

Angajaţii instituţiilor de control ale statului vor beneficia în continuare de stimulente calculate ca procent din salariu şi, în plus, vor fi premiaţi şi în funcţie de valoarea prejudiciilor descoperite, arată proiectul noii Legi a controlului. Actul normativ nu introduce însă şi criterii de evaluare în ceea ce priveşte stimulentele procentuale, lăsând practic decizia la latitudinea şefilor de instituţii.

Menţionăm că principala motivaţie a guvernului cu privire la eliminarea stimulentelor a ţinut tocmai de faptul că ele ar fi fost acordate la grămadă, fără evaluări profesioniste. „Ordonatorii principali de credite vor putea aproba anual acordarea unui spor salarial lunar de maximum 30% din salariul de încadrare pentru persoanele cu atribuţii de control, la propunerea conducătorilor entităţilor cu atribuţii de control”, stipulează articolul 22 al legii. Pe de altă parte, actul normativ introduce şi amenzi noi pentru contribuabili. „Dacă agenţii economici care sunt controlaţi nu prezintă toate actele solicitate sau nu li se permite accesul, ei pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 25.000 de lei (pentru persoanele juridice) şi între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru persoanele fizice”, arată proiectul de lege.

Bonusuri în funcţie de captură

Funcţionarii din zona controlului vor avea posibilitatea de a-şi creşte veniturile şi prin alte bonusuri. „Ordonatorii de credite vor acorda stimulente pentru persoanele cu atribuţii de control care, în urma exercitării acestor atribuţii, au descoperit prejudicii sau sume datorate la bugetul de stat sau local mai mari de 100.000 lei”, arată legea. Valoarea stimulentelor va fi de 1% din valoarea prejudiciul. Angajatul „premiant” nu va primi banii până când statul nu recuperează integral prejudiciului. Printre instituţiile cu atribuţii de control se numără Direcţiile de Finanţe, Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Inspecţia Muncii sau Autoritatea Naţională a Vămilor.

Stimulente se iau şi acum

Deşi acordarea stimulentelor a fost oprită prin lege, au existat cazuri când unii angajaţi au continuat să primească bonusuri. La Tulcea, de exemplu, în luna decembrie, cei 510 salariaţi ai Finanţelor Publice au primit stimulente în sumă de 668 de lei fiecare. Potrivit unei note a ANAF, semnată de preşedintele Sorin Blejnar, mai mulţi şefi de instituţii din Tulcea vor primi, la rândul lor, stimulente grase. Astfel, şefii de la DGFP, Garda Financiară şi Vamă au avut alocată o primă de Crăciun de 5.000 de lei, iar adjuncţii lor câte 4.300 de lei. Stimulente au primit până şi marinarii de pe şalupele instituţiilor de control, dar şi şoferii. Aceştia au luat între 1.200 şi 1.800 de lei.

Cele mai citite

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

Kickboxing pentru copii: beneficii, riscuri și alte sfaturi utile 

Kickboxul este un sport de contact care îmbină tehnici din box și karate. A luat naștere în anii ’60, în Japonia și Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă