14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRevelionul românesc e scump, dar se vinde bine

Revelionul românesc e scump, dar se vinde bine

REVELION 2013. Nu se mai găsesc locuri pentru noaptea dintre ani nici măcar în hoteluri cu tarife de peste 500 de euro, la Poiana Braşov sau Vatra Dornei.

 

Salarii din ce în ce mai mici, şomaj tot mai mare, previziuni pentru 2013 tot mai apocaliptice din punct de vedere financiar. Nimic din toate astea nu-i sperie pe români când vine vorba să petreacă Revelionul 2013. În acest moment, doar cu mare, mare noroc mai găseşti locuri de cazare pentru noaptea dintre ani în staţiunile româneşti. Nici măcar în hotelurile şi pensiunile scumpe, cu preţuri mai mari decât cele din Occident, nu mai există un pat liber pentru perioada 30 decembrie-2 ianuarie.

 

„Unitatea noastră este ocupată”

Cât credeţi că este tariful pentru patru nopţi petrecute într-o comună oarecare de munte, situată la 42 de kilometri de Vatra Dornei, în perioada Revelionului? 3.900 de lei (866 de euro) pentru o cameră dublă. În aceşti bani mai intră masa festivă dintre ani, o zi bucovineană şi un purcel la proţap. Turiştii nu au însă alte forme de distracţie, pentru sporturi de iarnă fiind nevoiţi să parcurgă cei 42 de kilometri până la Vatra Dornei. Câte locuri credeţi că a vândut proprietarul pensiunii care solicită un preţ demn de o staţiune din Austria? 37, tot ce avea. „Nu mai este nimic liber pentru Revelion”, a fost răspunsul pe care l-am primit de la recepţia Vilei „Dor de munte” din Sadova, când am sunat ieri.

Răspunsuri identice am primit de la majoritatea pensiunilor şi hotelurilor scumpe la care am sunat. Din oferta pusă la dispoziţie turiştilor pe site-ul turistinfo.ro, majoritatea nu mai disponibile, deşi mai sunt două săptămâni până la Anul Nou. „Unitatea noastră este ocupată în această perioadă”, este formularea tipică scrisă în dreptul unităţilor de turism din Sibiu, de exemplu.  Asta, deşi tarifele nu coboară sub 200 de lei de persoană pentru o noapte. Iar operatorii, în totalitate, nu vând decât sejururi de minimum trei nopţi, care să includă şi masa festivă de Revelion. În total, cea mai ieftină vacanţă pentru această perioadă a anului ajunge la 1.500 de lei (330 de euro) de persoană.

Vilă, integral – 3.000 de euro

O bună afacere fac la sfârşit de an şi proprietarii care închiriază în totalitate vilele şi pensiunile pe care le deţin în zone turistice. Iar preţurile nu sunt deloc mici. O casă cu 16 locuri, situată lângă Cabana Trei Brazi din Predeal, s-a închiriat cu 13.500 de lei (3.000 de euro) pentru un sejur de patru nopţi în care nu este inclusă decât cazarea. „Am primit o ofertă de la un grup, deci nu ne interesează să închiriem camere individuale”, a fost răspunsul pe care l-am primit de la recepţia Vilei Rândunica.

Doar în zone mai puţin căutate de turişti preţurile devin acceptabile pentru puterea de cumpărare a românului obişnuit. La Breaza, un operator cerea 1.500 de euro pentru vila sa cu 6 camere, închiriată integral pentru cinci nopţi. La un calcul simplu, reiese că fiecare persoană care s-ar caza aici ar trebui să plătească 125 de euro numai pentru cazare.

968 de euro pentru o persoană, la Poiana Braşov

Staţiunile de top precum Poiana Braşov sunt intangibile pentru majoritatea populaţiei. Cu toate acestea, nu mai există nici aici locuri libere, potrivit unei analize Mediafax. „Sunt vreo 10-12 hoteluri de top la munte şi ele cumulează cam 4.000 de locuri. Toate acestea, unde un loc de cazare costă, în medie, peste 500 de euro pentru un pachet de Revelion, s-au umplut deja. Este o singură dată pe an Revelionul, iar numărul de locuri este foarte mic faţă de cerere”, a declarat Alin Burcea, directorul agenţiei de turism Paralela 45. Acesta a afirmat că peste 80% din cei dispuşi să plătească pentru o cameră la munte mai mult de 500 de euro provin din Capitală, iar în total cheltuiala de persoană pentru aceşti turişti, incluzând hotelul şi banii de buzunar, depăşeşte 1.000 de euro pentru întregul sejur.

Astfel, un pachet de patru nopţi de cazare, plus mic dejun, la hotelul Piatra Mare din Poiana Braşov a putut fi achiziţionat cu 2.520 de lei de persoană (560 de euro), iar un pachet similar, dar cu demipensiune la hotelurile Rina Vista şi Rina Tirol din Poiana Braşov, a ajuns la 400 de euro. Patru nopţi cu mic dejun la hotelul Orizont din Predeal au costat 2.600 de lei (570 de euro) de persoană. Un pachet similar la hotelul de patru stele Palace din Sinaia a mers de la 1.900 de lei (420 de euro), iar la hotelul Sinaia din aceeaşi staţiune costă 1.645 de lei (365 euro) de persoană. Hotelurile deţinute de George Copos la Poiana Braşov sunt printre cele mai scumpe de la munte. Tariful pentru un pachet de cinci nopţi la hotelul Sport, cu demipensiune, a fost de 968 de euro de persoană, potrivit ofertelor prezentate pe pagina de internet a Ana Hotels. La ofertă se adaugă „cină festivă cu program artistic live şi acces gratuit la piscină, saune, jacuzzi, fitness, salon relaxare şi hot-tub-ul exterior”.

580 de euro, 7 nopţi la Paris

Preţurile din staţiunile româ­neşti rivalizează şi anul acesta cu cele ale unor destinaţii mult mai bine plasate pe harta turismului mondial. Un pachet de Revelion în Austria, dacă a fost cumpărat din toamnă, a pornit chiar de la numai 169 de euro de persoană. În preţ au fost incluse transportul cu autocarul, trei nopţi de cazare în hotel de trei stele şi ghid însoţitor, potrivit ofertei agenţiei Pegas Holidays.

Turiştii români care au cumpărat un Revelion la Barcelona au plătit tarife de 598 de euro de persoană, dar aici au fost incluse transportul dus-întorse cu avionul şi 7 nopţi de cazare la hotel de patru stele, după cum arată oferta aceluiaşi operator. Chiar şi la Paris un sejur de final de an costă mai puţin decât la Poiana Braşov: 580 de euro de persoană. De asemenea, sunt incluse transportul cu avionul – nu cu maşina pe aglomerata Vale a Prahovei – şi 7 nopţi de cazare.  

107 euro, all inclusive, în Bulgaria

Bulgaria rămâne o destinaţie acceptabilă pentru români chiar şi pentru Revelionul 2013. Astfel, trei nopţi de cazare la un hotel de patru stele din Pamporovo, o staţiune din sudul Bulgariei recent construită, costă doar 96 de euro de persoană. Un sejur între ani la Balcik, staţiunea unde există castelul Reginei Maria, pleacă de la 107 euro de persoană, în condiţii all inclusive şi cu masa festivă de Revelion asigurată. Iar în Bansko, o staţiune care seamănă cu oricare alta de pe Valea Prahovei, dar care are pârtii de schi foarte bune şi este preferată de britanici, trei nopţi la un hotel de patru stele pleacă de la 65 de euro de persoană. Totuşi, masa festivă nu este inclusă în preţ. (sursa: infoturism.ro)

Cele mai citite

Lecția fiordurilor pentru drumurile din România

Norvegia a găsit soluția pentru reducerea accidentelor rutiere O analiză a proinfrastructura.ro arată că, între Oslo și Bergen, primele două orașe ale Norvegiei, există un...

Primăria București organizează o licitație pentru un împrumut de 69,6 milioane lei

ING Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, UniCredit Bank România și Raiffeisen Bank România participă la licitația organizată de Primăria Municipiului București (PMB)...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă