10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRecolta 2007 - vin mai scump, dar mai bun

Recolta 2007 – vin mai scump, dar mai bun

» Producatorii viticoli din sudul tarii sunt afectati de seceta prelungita si au fost nevoiti sa apeleze la irigatii.

» In zona Transilvaniei se estimeaza ca va fi o productie foarte buna de struguri si vinul va fi de calitate exceptionala.

» Costurile de productie ale vinului ar putea avea de suferit din cauza cheltuielilor pentru irigarea podgoriilor.

 

 

In cazul in care nu vor mai fi ploi si seceta se va prelungi, productia de struguri, in special in sudul tarii, va inregistra o scadere fata de anii precedenti. Cu toate acestea, specialistii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale estimeaza ca, pe ansamblul tarii, anul 2007 va fi unul de exceptie in ceea ce priveste calitatea productiei.
Seceta din ultima perioada a creat probleme pentru producatorii viticoli la culturile tinere de vita-de-vie, care au necesitat fie irigare, fie indepartarea strugurilor pentru salvarea plantelor.
Suprafata totala cultivata cu vita-de-vie nobila si hibrida este in prezent de 177.085 hectare, mult mai mica decat suprafata negociata cu Uniunea Europeana, de 240.000 hectare.

Seceta prelungita
ar putea dauna

In zona Transilvaniei vremea a fost prielnica si reprezentantii podgoriilor apreciaza ca, desi anul acesta este unul secetos, se estimeaza o recolta si o calitate foarte buna a productiei. "Recoltarea s-ar putea face in avans cu un numar de zile, poate saptamani, datorita caldurii. In principiu, seceta nu ar trebui deocamdata sa se reflecte in pretul vinului. Strugurii sunt sanatosi, cresterea e normala, dar daca seceta va persista, ar putea aparea probleme. Apreciem ca vinul care va fi produs in acest an va fi de calitate foarte buna", a declarat dr. ing. Ioan Buia, director complex vinificatie la Podgoria Tarnave, Centrul viticol Jidvei. Pana in prezent, nu a fost nevoie de irigarea culturilor, dar pentru perioada urmatoare s-ar putea impune o eventuala irigare la culturile tinere, dar fara costuri exagerate. Vinurile seci si demiseci (Feteasca Regala, Riesling, Muscat Ottonel etc.) vor avea, datorita microclimatului din acest an, o savoare deosebita.
Producatorii din sudul tarii sunt ceva mai rezervati cand vorbesc despre recolta preconizata pentru acest an. "Am avut parte de un an secetos si, din ce ne-am interesat, fara precedent in zona noastra. Am avut temperaturi persistente de 40-42 grade Celsius si nu a mai plouat de doua luni. Inca evitam sa facem estimari la cantitatea de struguri ce urmeaza a fi recoltata", a precizat Cornelia Anghel, proprietara Domeniului Coroanei Segarcea.

Stres hidric la soiurile negre

Soiurile albe de struguri sunt cel mai putin afectate de seceta, in timp ce soiurile negre au unele probleme. "Soiurile albe au acumulat apa, sunt in parguire, dar la soiurile negre avem probleme, au intrat in stres hidric. Ne confruntam cu probleme la plantele tinere, la unele soiuri albe, din 7-8 struguri pe planta am dat jos jumatate pentru a salva vita. In perioada aprilie-mai, credeam ca o sa avem un an bun, o productie buna, dar acum suntem rezervati. Incercam sa irigam. Avem sistemul cu picatura pentru cinci hectare de vita-de-vie si de la anul vom extinde sistemul", a precizat Cornelia Anghel de la Domeniul Coroanei Segarcea.
Daniel Negrescu, de la Murfatlar, considera ca "in cazul in care Romania se va confrunta cu o perioada de seceta prelungita, costurile de productie ale vinului ar putea avea de suferit din cauza cheltuielilor pentru irigarea podgoriilor", in timp ce calitatea vinului pentru 2007 se anunta a fi excelenta.
Murfatlar administreaza in prezent aproximativ 3.000 hectare, reprezentand cea mai mare suprafata cultivabila de vita-de-vie din Romania. "Pentru anul in curs estimam o productie de 25.000 tone de struguri, comparativ cu 2006, cand am obtinut o productie de 24.000 tone de struguri", a spus Negrescu. Acesta a adaugat ca in primele luni ale lui 2007 cifra de afaceri a fost de aproximativ 10 milioane euro, cu 14% mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
Pe piata din Romania tendinta de consum este de 70-75 la suta vinuri albe, in timp ce vinul rosu detine intre 25 si 30 la suta, tendinta pe viitor fiind de echilibrare.

Previziuni
» An secetos

Inginerul Ioan Buia, de la Podgoria Tarnave, afirma ca experienta sa de 35 de ani in domeniu ii indica faptul ca vinul produs in acest an va fi de calitate foarte buna, mai ales la soiurile seci si demiseci. "In Transilvania, cand anul viticol a fost secetos, totul a fost in favoarea unei calitati foarte bune a vinului, dar si a cantitatii de struguri recoltate", considera Ioan Buia. Caldura persistenta a diminuat daunatorii, bolile vitei-de-vie si numarul de stropiri pentru combaterea acestora. Nu la fel de optimisti sunt insa producatorii din sudul tarii, care au anuntat ca unele culturi de vita, in special soiurile negre si plantele tinere, au intrat in soc hidric, fiind necesara irigarea.

Cele mai citite

Investițiile la bursă devin mai accesibile: Românii pot tranzacționa simultan pe BVB și pe bursele din SUA

Investitorii români au acum posibilitatea de a tranzacționa simultan atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe piețele bursiere din Statele Unite,...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă