18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRăzbunarea cartofilor : cum a trecut România la deflaţie

Răzbunarea cartofilor : cum a trecut România la deflaţie

Pentru prima oară în ultimii doi ani, inflaţia a scăzut cu 0,3%, ca urmare a ieftinirii legumelor.

Cartofii, dar şi alte legume au înregistrat scăderi de preţuri în iunie, după ce în lunile anterioare tendinţa a fost una crescătoare. Anul trecut de exemplu, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, în luna februarie creşterea de preţ la acest produs fiind de peste 10%. Cu toate acestea preţul cartofilor este cu 18% mai mare decât în decembrie 2010, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Preţuri volatile

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în iunie de la 8,41% în luna anterioară la 7, 93%. Preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,3%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, respectiv 0,7%.

Cele mai importante ieftiniri au fost la legume unde preţul cartofilor au scăzut cu aproape 12%, scăderi similare fiind înregistrate şi la categoria altor legume şi conserve de legume.

Economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru consideră că şi în următoarele luni vom asista la reduceri ale „preţurilor volatile”, la produsele sezioniere precum legumele.

„Preţurile volatile depind de producţia din anul respectiv. Dacă anul trecut a fost o problemă cu producţia de cartofi, anul acesta preţurile scad, la fel s-ar putea întâmpla şi cu alte legume, poate la roşii. Anul trecut a fost amplitudinea maximă şi acum au apărut scăderi în condiţiile în care începe perioada de recoltare”, ne-a declarat Ionuţ Dumitru.

Creşteri la servicii

Alte ieftiniri au mai fost la unele categorii de fructe (citrice), la lapte şi produse lactate. Preţurile la lapte şi produse lactate au scăzut cu 0,24%, cu reduceri mai mari pentru brânza de vacă (0,8%). Pe total produse alimentare scăderile de preţuri au fost în luna iunie de 1,3%.

Creşteri de preţuri au fost consemnate la fructe proaspete (2,19%), cafea (0,45%) şi ouă (0,5%).
În schimb, au fost înregistrate creşteri de preţuri la majoritatea serviciilor şi la categoria produselor nealimentare. Preţurile mărfurilor nealimentare şi tarifele serviciilor au crescut cu 0,2%, respectiv 0,7%.

Ieftinirea produselor alimentare a fost compensată în mare parte de creşterea preţurilor pentru servicii cu 0,7%, în special la cele pentru transport aerian (2%) şi telefonie (2%).
De la începutul anului, preţurile de consum au urcat cu 2,75%.

Exporturile

Deficitul comercial, în scădere

La sfârşitul primelor cinci luni, decalajul dintre exporturi şi importuri a fost de 3,6 miliarde euro, cu 7,5% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului anterior, potrivit datelor INS. În luna mai însă, deficitul comercial a depăşit 1,1 miliarde euro.

Deficitul comercial de la finele primelor cinci luni a fost de 3,6 miliarde de euro, sub cel din perioada similară din 2010, de 3,9 miliarde euro.

Exporturile au crescut în primele cinci luni cu 32% la 18,2 miliarde euro, mai accelerat decât importurile, care au avansat cu 23%, la 21,8 miliarde euro.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 13,1 miliarde euro la expedieri şi de 15,6 miliarde euro la introduceri, reprezentând 71,8% din total exporturi şi 71,1% din total importuri.
Produsele cu ponderea cea mai mare la exporturi au fost maşinille şi echipamentele de transport (peste 42%).

Cele mai citite

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...

Companiile aeriene datorează despăgubiri de 2 miliarde de euro pasagerilor din UE pentru zboruri întârziate sau anulate în această vară

Companiile aeriene din Uniunea Europeană ar trebui să plătească aproximativ 2 miliarde de euro despăgubiri pasagerilor afectați de întârzieri sau anulări de zboruri din...

Șapte mașini lovite de o șoferiță pe o stradă din municipiul Focșani

O șoferiță din Vrancea a lovit șapte autoturisme parcate regulamentar pe o stradă din municipiul Focșani. „La data de 28.09.2024, în jurul orei 15.20, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă