14.7 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRatingurile Raiffeisen Bank, sub supraveghere

Ratingurile Raiffeisen Bank, sub supraveghere

Compania de evaluare financiară Moody's a pus sub supraveghere, în vederea unei posibile retrogradări, calificativele pentru datoriile şi depozitele pe termen lung ale Raiffeisen Bank. Acestea sunt în prezent evaluate la Ba1, ca urmare a coborârii ratingurilor similare ale băncii mamă, Raiffeisen Bank International.

"Punerea sub supraveghere a ratingurilor Raiffeisen Bank reflectă posibilitatea ca îmbunătăţirea cu o treaptă survenită pe fondul aşteptărilor privind un posibil sprijin financiar din partea băncii mamă să fie eliminată în situaţia în care ratingul de soliditate financiară al băncii austriece va fi retrogradat din nou", potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Calificativele acordate pentru depozitele şi datoriile pe termen lung ale băncii austriece Raiffeisen Bank International au fost retrogradate pe 23 decembrie de la A3, la Baa1. De asemenea, ratingul care măsoară soliditatea financiară a băncii austriece a fost coborât la de la D+ la D. Cele trei calificative au fost puse sub supraveghere în vederea unei noi retrogradări.

În cazul subsidiarei din România, Moody's a confirmat calificativul pentru soliditatea financiară la D-, cu perspectivă stabilă, precum şi calificativele pentru datoriile pe termen scurt.

Calificativul privind situaţia financiară al Raiffeisen Bank continuă să fie sprijinit de numărul mare de depozite atrase de la clienţi, de capitalizarea satisfăcătoare şi de calitatea activelor, superioară mediei de pe piaţa bancară din România, potrivit comunicatului.

Agenţia notează că ratingurile Raiffeisen Bank au fost ridicate cu două trepte ca urmare a aşteptărilor ridicate privind un posibil sprijin financiar din partea băncii mamă în caz de probleme, precum şi a probabilităţii moderate ca banca din România să beneficieze de sprijin sistemic, în contextul în care instituţia deţine o cotă importantă pe piaţa locală.

Deşi gradul de dependenţă financiară al Raiffeisen Bank de banca mamă este limitat, de numai 0,3% din activele totale şi 9,4% din passive, o posibilă deteriorare a situaţiei Raiffeisen Bank International s-ar putea reflecta asupra operaţiunilor din România, potrivit agenţiei.

Moody's apreciază că aceste riscuri au fost deja încorporate în ratingul de credit al Raiffeisen Bank, care este mai mic decât cel al băncii mamă.

Raiffeisen Bank este deţinută în proporţie de 99,9% de Raiffeisen Bank International. Banca austriacă a raportat, pentru primele nouă luni ale anului, un profit după taxe în România de 81 milioane euro, în stagnare faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Cele mai citite

Cătălin Drulă dă de pământ cu Marcel Boloș: „Cel mai nociv ministru al Finanţelor pe care l-a avut România după 1989”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că Marcel Boloş este cel mai nociv ministru de Finanţe pe care l-a avut România după 1989, deoarece...

Comeback senzațional în Croația. Naționala feminină merge la EURO

Naţionala de handbal feminin a României s-a calificat la Campionatul European - EHF EURO 2024, după ce a câștigat Grupa 1 a preliminariilor. Tricolorele...

Boloș vine în Parlament să explice impozitarea concediilor medicale. USR a lansat o moțiune împotriva ministrului de Finanțe

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, este așteptat să dea explicații în Parlament în după-amiaza zilei de 4 martie 2023, în timp ce USR a...
Ultima oră
Pe aceeași temă