5.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 2,4%, un nou...

Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 2,4%, un nou minim istoric

Rata anuală a inflaţiei a coborât în martie la 2,4%, un nou minim istoric, creşterea preţurilor de consum faţă de februarie fiind de 0,42%, uşor mai mică faţă de estimările analiştilor, informează Mediafax.

În luna martie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, cele ale mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,3%, iar tarifele serviciilor cu 0,2%.

Dintre alimente de departe cea mai mare creştere a fost înregistrată la ouă, de 27,1%, alte majorări fiind consemnate la legume (8,7%) şi fructe (6,8%).

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare combustibilii s-au scumpit cel mai mult, cu 3%, preţurile scăzând însă la medicamente şi energie termică.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (aprilie 2011 – martie 2012) faţă de aprilie 2010 – martie 2011, determinată pe baza IPC, este de 4,5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 4,6%, se arată într-un comunicat al INS.

Membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) au apreciat, în cadrul unui sondaj intern, că inflaţia anuală va coborî după primele trei luni la un nou minim istoric, de 2,5%, dar până la finele anului va urca semnificativ, la 3,5%.

Estimările pentru rata anuală a inflaţiei de la finele lunii martie variau între 2,2% şi 2,8%.

Analiştii din AAFBR se aşteptau ca rata anuală a inflaţiei să atingă 2,5% încă din luna februarie.

Rata anuală a inflaţiei a coborât în februarie la 2,59%, un nou minim istoric, creşterea preţurilor de consum faţă de ianuarie fiind de 0,64%.

Banca Naţională a României a ridicat, în februarie, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3% la 3,2%, din cauza efectului de bază.

Cele mai citite

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă