16.1 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRandamentul minim impus Pilonului II, anticompetitional

Randamentul minim impus Pilonului II, anticompetitional

» Guvernul a decis nu doar inghetarea pentru 2009 a cotei pentru Pilonul II la 2%, ci decalarea cu un an a intregului calendar al reformei pensiilor.

» CSSPP lucreaza la proiectul Pilon II multifond, care prevede ca fiecare administrator sa aiba trei fonduri cu grade diferite de risc – scazut, mediu si ridicat.

In ultima vreme, s-au vehiculat cu insistenta opinii care sugereaza ca fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) sa garanteze anual un randament minim egal cu inflatia, cu toate ca nici unul dintre celelalte 10 sisteme de pensii private asemanatoare cu cel romanesc nu prevede o asemenea masura. Specialistii in domeniul financiar-bancar avertizeaza asupra efectelor negative pe care le-ar avea o astfel de masura asupra Pilonului II. Arbitrul pietei fondurilor de pensii private pare sa fi gasit o solutie optima: constituirea unui multifond (trei fonduri pe trei categorii de risc) de catre fiecare administrator.

Potrivit Asociatiei Analistilor Financiar-bancari din Romania (AAFBR), garantarea unui randament minim egal cu inflatia conduce la un comportament extrem de conservator al gestionarilor fondurilor de pensii, prin evitarea unei serii de investitii care pe termen lung ar aduce randamente mari. Statistica arata ca investitiile care pe termen lung au dat cele mai bune randamente au fost cele care pe termen scurt au avut evolutii volatile, deci care temporar ar putea furniza randamente sub rata inflatiei. Asadar participantii ar putea pierde din valoarea suplimentara pe care administratorii le-ar putea oferi-o prin investirea in instrumente volatile.

Totodata, AAFBR precizeaza ca, in prezent, nici nu exista instrumente financiare prin achizitia carora sa poata fi garantat un randament peste nivelul inflatiei. Nici chiar titlurile de stat nu pot garanta intotdeauna un castig peste inflatie. De asemenea, au fost ani in care dobanzile la depozitele bancare au fost inferioare ratei inflatiei. Chiar daca ar exista instrumente care sa garanteze minimum inflatia, intre administratori se va induce un spirit "de turma", facand sa dispara concurenta si efectul benefic pe care aceasta il are asupra performantei fondurilor.
Atat analistii financiar-bancari, cat si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) atrag atentia ca profilul investitional al participantilor la sistemul de pensii private este diferit, iar o politica de uniformizare nu este in interesul acestora.

Contributorilor trebuie sa li se dea posibilitatea sa investeasca potrivit propriilor dorinte si din acest motiv un Pilon II multifond ar fi solutia optima, care, pe langa fondurile existente, sa inglobeze si fonduri de pensii cu risc scazut pentru participantii cu apetit de risc minim sau care doresc garantii suplimentare. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) chiar lucreaza in prezent la proiectul "Pilon II multifond", dupa cum ne-a declarat Mircea Oancea, presedintele institutiei. "Pilonul II multifond e principala norma pe care vrem s-o promovam in perioada urmatoare. Aceasta va presupune transferul treptat dinspre fondurile cu grad ridicat de risc catre fondurile cu risc scazut pe masura ce participantul se apropie de varsta de pensie. Speram ca norma sa poata fi aplicata in prima parte a anului 2010. Aceasta diversitate asigura protectie suficienta a rezultatelor din investitii pentru evolutiile ciclice ale pietelor financiare", a explicat Oancea.

"In Romania suntem la un nivel de prudentialitate a legislatiei destul de exagerat. In plus, nivelul comisioanelor este plafonat prin lege. Atat comisioanele, cat si nivelul contributiilor sunt cele mai mici din Europa. Administratorii au in primii ani cheltuieli foarte mari, iar daca li se tot pun bete in roate, am putea asista la retrageri din piata", a precizat Oancea.

CONTRIBUTIE

Intarziere
Guvernul se pare ca va ingheta in 2009 cota la Pilonul II la nivelul de 2%, fata de 2,5% cat era prevazut prin lege, desi prin aceasta masura nu se economiseste la bugetul pensiilor de stat decat 0,8% din necesar, iar participantii pierd cresterea contributiei cu 25%. Din 2010 nu se va reveni direct la nivelul de 3%, ci contributia va fi de 2,5%, apoi 3% din 2011, pana la 6% in 2017. Viitorii pensionari sunt astfel privati de 0,5% anual pana in 2017  si de randamentul pe care administratorii fondurilor de pensii l-ar fi adus acestor sume.

Cele mai citite

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...

Ludovic Orbul sau ratatul de serviciu

Tu te lauzi că Ludovicul înainte ți s-a pus?… Ce-l mâna pe el în luptă, ce-a voit acel exclus? Cam așa ar suna acum versurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă