21.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRandamentul certificatelor de trezorerie la şase luni a scăzut la 5,06%, un...

Randamentul certificatelor de trezorerie la şase luni a scăzut la 5,06%, un nou minim istoric

Ministerul Finanţelor a vândut luni certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni de 300 milioane lei, la un randament de 5,06%, reprezentând cel mai redus nivel plătit la împrumuturile în lei din piaţa internă, informează Mediafax.

Banca Naţională a României a redus, la începutul lunii februarie, rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric, de 5,5% pe an.

La operaţiunea din luna februarie pentru o maturitate similară, randamentul a coborât pentru prima dată sub rata de politică monetară, la 5,22% pe an.

Potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR şi disponibile din aprilie 2005, cel mai scăzut randament mediu anterior, de 5,74%, a fost plătit de Ministerul Finanţelor în aprilie 2010.

Analiştii Erste şi Raiffeisen anticipează că BNR va reduce, în şedinţa de joi, 29 martie, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%.

Valoarea programată a licitaţiei de luni a fost de 300 milioane lei, iar băncile au subscris titluri de 1,65 miliarde de lei.

MFP a programat pentru luna martie şapte licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, prin care vrea să atragă 5 miliarde de lei, valoarea similară cu programul din februarie, dar cu 3,3 miliarde de lei sub suma împrumutată.

Trezoreria a atras şi în această lună mai mult decât a anunţat, respectiv 7,86 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor a împrumutat de la începutul anului 26,11 miliarde lei pe piaţa locală, peste valoarea programată pentru primul trimestru. De asemenea, Finanţele au atras în ianuarie 1,5 miliarde de dolari, în prima emisiune pe piaţa din SUA din ultimii 16 ani, iar în februarie au împrumutat încă 750 milioane de dolari.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă