23 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRaiffeisen: Băncile nu se aruncă la credite nici anul viitor

Raiffeisen: Băncile nu se aruncă la credite nici anul viitor

Analiştii grupului austriac văd o creştere moderată în 2010 şi 2011 şi apreciază că băncile vor continua să aibă probleme cu restanţele.

Chiar dacă gradul de intermediere financiară a crescut în 2009, volumul creditelor acordate de marile grupuri prezente în Europa Centrală şi de Sud-Est a scăzut cu 1,8% anul trecut, arată raportul anual al Raiffeisen Zentralbank. Economiştii grupului austriac, prezent şi în România ca acţionar majoritar al băncii cu acelaşi nume, nu văd o îmbunătăţire substanţială nici pentru anul acesta şi nici pentru 2011. „Având în vedere aşteptările actuale privind evoluţiile diferite ale economiilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, prognoza noastră vizează o creştere moderată a volumului de credite acordate în regiune”, spune Walter Demel, analist al Raiffeisen Viena.

Schimbare la vârf în topul băncilor

Deşi piaţa bancară din Europa Centrală şi de Sud-Est continuă să fie dominată de aceleaşi grupuri, anul 2009 a adus o schimbare în ceea ce priveşte topul primelor cinci bănci după active. Astfel, Erste a trecut pe locul al doilea, cu active de 79,1 miliarde de euro, depăşind Raiffeisen care adună active totale în regiune de 75,2 miliarde de euro. Clasamentul este dominat de UniCredit, care avea active de peste 107 miliarde de euro, în timp ce locurile patru şi cinci sunt ocupate de Societe Generale (65,2 miliarde de euro) şi KBC (64,9 miliarde de euro). Toate cele cinci grupuri bancare sunt prezente la nivel de top şi în România, cu execpţia KBC, care desfăşoară în ţara noastră doar afaceri în zona Instituţii Financiare Nebancare (IFN). Analiştii Raiffeisen dau şi un clasament al băncilor din România care cuprinde date uşor diferite faţă de cele publicate de BNR. Astfel, Raiffeisen revine pe locul trei cu o cotă de piaţă de 7,1%, podiumul fiind completat de BCR (19%) şi BRD Societe Generale (13,1%). În Top 10 se mai află cu cote de piaţă între 4,5 şi 6% Voksbank, Alpha Bank, UniCredit, CEC Bank, Banca Transilvania, Bancpost şi ING. 

Rezerve „uriaşe” la Banca Naţională a României

Dintre cele 15 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est analizate în raportul RZB, România ocupă un loc fruntaş în privinţa gradului în care sectorul bancar a fost lovit de criză. Analiştii Raiffeisen amintesc faptul că cererea de credite din zona populaţiei a scăzut agresiv, băncile orientându-se mai degrabă către finanţarea statului pentru a-şi putea respecta promisiunile făcute în faţa FMI pentru menţinerea expunerii pe ţara noastră. ” Expunerea băncilor pe titluri de stat a crescut de la 4% în 2008 la peste 13% la finele anului trecut”, arată documentul RZB. În acealşi timp, calculat în euro, volumul creditelor acordate persoanelor fizice şi companiilor a scăzut cu 4,8% în 2009. Specialiştii Raiffeisen amintesc însă faptul că economiile populaţiei se situează pe un trend ascendent, care ar putea fi urmat şi anul viitor. În acelaşi timp, arată raportul, deşi ponderea creditelor neperformante a depăşit 15,3% la finele anului, sistemul bancar românesc se menţine la un nivel de capitalizare foarte bun. Acest fapt se datorează mai ales „rezervelor uriaşe de lichiditate pe care băncile le ţin la BNR”.

Cele mai citite

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...
Ultima oră
Pe aceeași temă