Previziune. Expertul Radu Zilisteanu spune ca relaxarea creditelor va aduce cel mult o crestere a tranzactiilor.
Desi este posibil ca imprumuturile bancare sa devina mult mai usor de obtinut, in urmatoarele luni, chiar daca ar putea aduce mai multe tranzactii in zona imobiliara, nu vom asista la cresteri de preturi. Cel putin asa sustine expertul imobiliar Radu Zilisteanu, care apreciaza ca Programul "Prima Casa" este "discriminatoriu" si ca initiativa guvernamentala s-ar putea dovedi ineficienta.
» La ce trebuie sa ne asteptam, in urmatoarea perioada, pe piata creditelor?
In ultimele zile, bancile si-au anuntat intentia de a micsora dobanzile atat la credite, cat si la depozite, lucru care ar putea conduce, in urmatoarele luni, la o usoara relaxare a creditelor imobiliare si ipotecare. Dar acest fenomen nu va fi unul brusc, iar scaderea dobanzilor nu va fi una puternica, deoarece bancile nu au resursele necesare pentru a sustine acest lucru, avand in vedere si faptul ca produsele de economisire nu au adus niste incasari care sa depaseasca fondurile cheltuite.
» Ca urmare a relaxarii creditarii, vom asista la cresteri de preturi ale locuintelor?
Nu cred ca preturile la proprietatile imobiliare vor creste in urmatoarea perioada, ca urmare a unei relaxari pe piata creditelor. Cel mult vom asista la o crestere a numarului de tranzactii din piata.
Pe de alta parte, romanii au invatat, in aceasta perioada de criza, sa fie mai atenti in legatura cu sumele cheltuite si destinatia acestora, astfel ca am putea asista, in urmatoarele luni, chiar si la o reorientare a acestora catre alt gen de proprietati imobiliare, cum ar fi proprietati in afara orasului.
» In declaratiile dvs. ulterioare lansarii Programului "Prima casa", vorbeati de discriminare. In ce consta aceasta?
In mod vadit, noua reglementare induce o discriminare: un acelasi apartament poate fi vandut cu 19% sau 5% TVA. Daca un cumparator este la prima locuinta si plateste din banii proprii un apartament de peste 380.000 lei, el va plati 19% TVA, iar un alt cumparator, care va apela pentru acelasi apartament la Programul "Prima casa", va plati 5% TVA, ceea ce este inadmisibil. Este o discriminare intre cei doi cumparatori, de neimaginat intr-o economie de piata sanatoasa.
Pe de alta parte, notarii au anuntat ca vor reduce cu 30% onorariile percepute la incheierea actelor de vanzare/cumparare, cat si pentru autentificarea contractelor de ipoteca, pentru persoanele care vor achizitiona o locuinta prin Programul "Prima casa". Acest lucru reprezinta o alta discriminare, ceea ce denota ca programul a fost prost gandit si aruncat pe piata din ratiuni electorale.
In plus, introducerea plafonului valoric de 60.000 de euro conduce la discriminare. Daca in Bucuresti cu aceasta suma se poate cumpara cel mult un apartament de doua camere intr-un bloc vechi aflat la periferie, intr-un oras mic, precum Turda sau Husi, cu aceeasi suma poti cumpara un apartament mult mai mare.
» Totusi, exista voci care sustin ca programul Guvernului va fi unul eficient. Cum explicati acest lucru?
Chiar daca statul va garanta imprumutul, tinerilor le va fi, in continuare, aproape imposibil sa contracteze un credit imobiliar. Initiativa Guvernului ar fi putut avea succes doar in masura in care aceasta ar fi fost coroborata cu flexibilizarea conditiilor de acordare a imprumuturilor, masura care insa nu poate fi luata decat de banci.
CARTE DE VIZITA
Radu Zilisteanu, expert imobiliar
» Este presedinte al grupului imobiliar Intermedias, incepand din 1993.
» Este doctorand in economie si consultant in afaceri.
» A fost presedinte al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.