Oficialii Guvernului au prezentat, ieri, cateva detalii cu privire la mecanismul infiintarii Fondului „Proprietatea”, la care vor primi actiuni fostii proprietari care nu isi pot recupera imobilele in natura. „Fondul „Proprietatea” va fi cel mai mare si mai solid fond de investitii creat vreodata in Romania si chiar in aceasta parte a Europei. Participatiile care vor fi incluse in fond vor fi participatii valoroase, ca sa nu dam impresia ca vrem sa pacalim proprietarii”, a spus premierul Tariceanu. Potrivit ministrului pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, valoarea Fondului „Proprietatea” va fi de 5-8 miliarde de dolari, iar fostii proprietari vor fi despagubiti prin actiuni, asa cum s-a intamplat acum 15 ani in Ungaria, fara a fi afectat bugetul de stat. Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului pentru infiintarea fondului „Proprietatea” (aceasta va surveni in 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii). In paralel, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va pregati o licitatie in vederea selectionarii societatii de administrare a acestui fond, care va fi o societate internationala de prestigiu. Pana la desemnarea ei, fondul va fi gestionat de o unitate de management, constituita in cadrul MFP. „Dorim ca rolul MFP in gestionarea Fondului „Proprietatea” sa fie cat mai scurt si cat mai mic, de 6-7 luni. Rolul ministerului va fi eminamente administrativ, si nu de management”, a declarat Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor. El a precizat ca la sfarsitul lunii iulie-inceputul lunii august va fi selectata prin licitatie internationala o firma de consultanta, cu experienta in constituirea fondurilor inchise de investitii care „sa ne ajute sa constituim pachetul de legi interne ale Fondului „Proprietatea”.” Ulterior, tot in toamna, va fi selectionat si managerul de fond, care isi va intra efectiv in atributii la inceputul anului 2006. Nicolae Ivan a tinut sa precizeze ca la Fondul „Proprietatea” vor fi transferate nu creantele altor tari catre Romania, ca atare, ci valorile rezultate din recuperarea acestor creante.
Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a apreciat ca infiintarea Fondului „Proprietatea” va contribui la dezvoltarea pietei de capital din Romania.
Reamintim ca la Fondul „Proprietatea” urmeaza a fi transferate active pretioase ale statului, precum BCR (o cota de 4% din capitalul social), CEC (9,9%), RomTelecom (23%), Posta Romana (25%), Petrom (10%), Distrigaz Sud si Distrigaz Nord (cate 12%) etc.