10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPromisiuni onorate, obligatii uitate si masuri amanate (II)

Promisiuni onorate, obligatii uitate si masuri amanate (II)

Sustinerea investitiilor a devenit prioritara Politici agricole

Pentru agricultura, unul dintre cele mai fierbinti capitole in cadrul negocierilor de aderare la UE, anul care se va incheia peste cateva zile a insemnat un reviriment.

Una dintre principalele realizari ale guvernului in acest domeniu, in fapt chiar o obligatie asumata prin programul de guvernare, poate fi considerata impulsionarea investitiilor in domeniu. Pentru aceasta executivul a modificat o serie de conditii impuse pentru accelarea fondurilor Sapard, a majorat fondurile alocate in cadrul acestui program persoanelor tinere, va incepe in scurt timp un amplu program de sprijinire a infiintarii si dezvoltarii de ferme pentru care anul viitor se vor aloca de la buget nu mai putin de 7.000 miliarde lei si a fost amendata Legea creditului agricol prin crearea unui sistem unitar de accesare atat a creditelor pentru productie, cat si pentru investitii.
De asemenea, in cadrul pachetului de legi privind reforma in agricultura adoptat in urma cu cateva luni se regaseste si legea referitoare la introducerea rentei viagere, un alt punct inscris in programul de guvernare in domeniul agricol. Renta viagera va fi introdusa efectiv de la anul si ea va fi egala cu echivalentul a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol vandut de un proprietar in varsta de minimum 60 de ani, precum si echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren agricol detinut de un proprietar in varsta de minimum 60 de ani care renunta la exploatarea terenului in favoarea unei exploatatii inregistrate. Un alt punct bifat, extrem de important pentru anii care vor urma, este intocmirea Registrului Fermelor. Aici se inscriu toate terenurile mai mari de un hectar, urmand ca dupa momentul integrarii, in baza acestei evidente, sa poate fi accesate fondurile comunitare postaderare (440 milioane euro in 2007, urmand ca suma sa creasca in viitor). De asemenea, in acest an au fost continuate programele de subventionare a achizitiei de masini si utilaje agricole, a primelor de asigurare in cazul calamitatilor naturale, a semintelor selectionate si a materialului genetic, a costurilor de marcare si identificare a animalelor, precum si a contravalorii tratamentelor antiepizootice de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale etc.
In planul reformei funciare, executivul a reusit sa finalizeze cadrul legal si sa demareze procesul de despagubire justa in cazul terenurilor agricole si forestiere, sa treaca la intabularea tuturor suprafetelor de teren din extravilan si a celor forestiere prin introducerea cadastrului unitar pe cheltuiala statului, sustinerea de la buget a lucrarilor de amenajare a padurilor private etc. La capitolul nereusite putem trece in dreptul guvernului pastrarea aceleiasi relatii glaciale intre agricultura si banci, nefunctionarea burselor agricole si nerespectarea promisiunii de a introduce preturile minime garantate pentru produsele agricole de baza, fapt ce a avut si in acest an un impact extrem de negativ asupra producatorilor.

Cele mai citite

Cum poți să consumi urzicile

Urzicile sunt la foarte mare căutare primăvara, iar asta mai ales datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă pentru sănătate și nu numai. Prin...

Gabriela Ruse, în „sferturile” turneului WTA de la Rouen

Gabriela Ruse s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 250 de la Rouen, după ce a învins-o în trei seturi pe Clara...

FOTO. Cort al AUR, demolat în Sectorul 3! Mihai Enache acuză: „Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa noastră”

Mihai Enache, candidatul partidului AUR la Primăria Capitalei, acuză Primăria Sectorului 3, condusă de către social-democratul Robert Negoiţă, că a demolat și confiscat un...
Ultima oră
Pe aceeași temă