Proiectele contractate până luni prin Programul Operaţional Regional (POR) au o valoare de 4,5 miliarde euro, peste bugetul alocat, de 4,4 miliarde de euro, iar plăţile realizate, rambursări şi prefinanţări, sunt de circa un miliard de euro, relatează NewsIn.
„Practic aici discutăm de 75% din bugetul Fondului European Dezvoltare Regională (FEDR) deja contractat şi aproape toate direcţiile au fost închise”, a declarat joi, la conferinţa MEDIAFAX Talks About European Funds, Gabriel Friptu, directorul general al Autorităţii de Management al POR.
Friptu a arătat că depunerile de proiecte s-au îmbunătăţit şi la nivelul microîntreprinderilor, astfel că 74-75% din buget este acoperit de contracte.
„După o perioadă relativ dificilă de la începutul anului, în care lucrurile nu au mers aşa cum ne aşteptam noi şi beneficiarii, acum am intrat în normalitate, iar 74-75% din buget a fost acoperit de contracte. Sunt regiuni unde mai sunt dificultăţi, dar credem că până la sfârşitul anului să fie contractat tot bugetul”, a spus Friptu.
El s-a referit şi la discuţiile privind reducerea prefinanţărilor acordate pentru proiectele din fonduri UE, care ajung până la 30%, menţionând că părerile sunt împărţite.
„Sunt autorităţi locale pentru care prefinanţările acoperă necesarul, dar există autorităţi cu bugete suficient de limitate pentru care reducerea prefinanţării ar crea probleme. Recomandăm acestor autorităţi să acopere acest necesar din credite”, a apreciat Friptu.
Referindu-se la alte modificări legislative din domeniul atragerii fondurilor europene, Friptu a adus în discuţie TVA, care ar putea deveni cheltuială eligibilă.
„Dacă se va decide acest lucru volumul cheltuielilor eligibile ar deveni mai mare, dar se diminuează numărul de beneficiari pentru că bugetul este fix”, a mai spus Friptu.