17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProfitul Petrom, temperat de costuri si de litigii

Profitul Petrom, temperat de costuri si de litigii

» Petrom blocheaza 447 milioane lei (peste 120 milioane euro) ca provizioane pentru litigii cu cativa salariati.

» Investitiile s-au redus cu 35%, la 1,34 miliarde lei.

» Contributia Petrom la profitul OMV s-a injumatatit fata de trimestrul I.

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a incheiat trimestrul al doilea din acest an cu un profit net de 687 milioane lei (188 milioane euro), cu 30% sub perfomanta din primul trimestru, desi cifra de afaceri s-a majorat cu 22,5%, la 4,555 miliarde lei (1,25 miliarde euro). Scaderea profitului a fost cauzata de cresterea cheltuielilor, care includ constituirea unui provizion de 446,6 milioane lei, stabilit in urma unei analize asupra litigiilor companiei cu mai multi fosti sau actuali salariati. Litigiile au la baza o interpretare diferita a unor clauze din contractul colectiv de munca privind primele de Craciun si de Paste, arata Petrom. "Este clar ca acest provizion neasteptat a diminuat profitul Petrom, dar as adauga faptul ca profitul a venit exclusiv din reevaluarea stocurilor de titei, la nivelul cotatiilor pietei. Rafinariile Petrom inca nu fac bani, dar asta nu este o surpriza pentru o piata care are ca orizont de asteptare anul 2011, cand se vor finaliza investitiile", a declarat Bram Buring, analist al bancii cehe de investitii Wood&Co.
De asemenea, fata de primul trimestru din 2008, investitiile s-au redus cu 35%, la 1,34 miliarde lei. Rezultatele Petrom din trimestrul II din 2008 au fost sub estimarile analistilor, fapt care a condus si la o depreciere cu 4,5% a actiunilor SNP. Totusi, analistii Erste au avansat un pret-tinta pentru actiunile Petrom de 0,61 lei, fata de 0,466 in prezent.

"In al doilea trimestru din 2008 am inregistrat din nou rezultate pozitive, semnificativ imbunatatite fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita performantelor operationale si favorizate de preturile ridicate la titei. Profitul operational a fost mai scazut decat in primul trimestru din cauza productiei de gaze mai reduse si a provizioanelor si deprecierii mai mari", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.
Totusi, rezultatul net al Petrom din al doilea trimestru al acestui an este semnificativ mai bun (in crestere cu 36%) decat cel din intervalul similar din 2007, inregistrat pe fondul avansului cifrei de afaceri cu 70%.
Analistii estimau un profit net cuprins intre 650 milioane lei si 1,4 miliarde lei, cu o medie de 950 milioane lei, conform unei analize a The Money Channel.
Pe ansamblul primei jumatati de an din 2008, Petrom a obtinut un profit net de 1,664 miliarde lei (456 milioane euro), in crestere cu 88% fata de perioada echivalenta de anul trecut, sustinut, in special, de performanta din primul trimestru si de preturile inalte ale titeiului pe plan international. Totodata, afacerile companiei petroliere din primele sase luni au urcat cu 52% fata de anul trecut, pana la un nivel de 8,274 miliarde lei (2,27 miliarde euro).

"Prin abordarea segmentului de energie electrica si prin proiectele noastre din domeniul energiei regenerabile vom face trecerea, pe termen mediu spre lung, de la o companie de titei si gaze la un complex energetic", a spus Mariana Gheorghe.
Productia de titei si gaze a grupului Petrom in trimestrul al doilea a fost de 17,69 milioane bep (barili echivalent petrol), din care peste 97% (17,18 milioane bep) doar in Romania. In primul semestru productia de titei si gaze a fost de 35,71 milioane bep, din care 34,75 milioane bep in Romania. In primul semestru productia de titei din Romania a fost de 2,26 milioane tone, iar cea de gaze de 2.823 milioane mc. Productia de titei a urcat usor fata de intervalele similare din 2007, datorita cresterii productiei in Kazahstan, dar productia de gaze a scazut, afectata de starea retelei de transport, de intreruperile in alimentarea cu energie electrica si de opririle neplanificate ale unor combinate de ingrasaminte chimice.
Grupul petrolier austriac OMV, care controleaza 51% din Petrom, a obtinut si in al doilea trimestru o perfomanta remarcabila, printr-un profit net de 684 milioane euro si o cifra de afaceri de 6,97 miliarde euro, in crestere cu 53%, respectiv cu 17% fata de rezultatele din primul trimestru. Astfel, in al doilea trimestru din 2008 Petrom a contribuit cu a sasea parte (14%, 233 milioane euro) la profitul net al OMV, in scadere considerabila fata de primul trimestru, cand contributia Petrom a fost de aproape o treime (30%).

Cele mai citite

Planșeul Unirii: Risc major de prăbușire. Prefectul Capitalei convoacă săptămâna viitoare Comitetul pentru Situații de Urgență

Primarul general al Capitalei nu a semnat încă avizul de începere a lucrărilor Şeful DSU, Raed Arafat, împreună cu primarul sectorului 4, Daniel Băluță şi prefectul...

Consultări pentru Start-Up Nation 2024: TVA eligibil, obligații de creare locuri de muncă și întârzieri în plățile din 2022

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat recent două sesiuni de consultare pentru stabilirea procedurii de implementare a programului Start-Up Nation 2024. La discuții...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă