In Romania, problema consumului este una vitala pentru economie, a avertizat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale. Acesta a subliniat ca, in prezent, cererea de consum a romanilor „calatoreste cu rapidul, in timp ce oferta merge cu mocanita”.
„Consumul stimuleaza productia, doar ca la noi se stimuleaza productia altor tari”, a spus Vasilescu. In acelasi timp, el a reafirmat ca in Romania exista foarte multi bani. „Bancile au foarte multi bani, iar BNR este obligata, pe costurile ei, sa deschida o pensiune pentru acesti bani. Cu alte cuvinte, le plateste masa si casa si ii adoarme. Pentru ca productia interna nu are bonitati, economia nu poate atrage acesti bani. Si mai intervin si alte probleme, cum ar fi o inflatie sacaitoare, dobanzi inca mari la credite”, a precizat consilierul guvernatorului bancii centrale. Unul dintre motivele pentru care Banca Nationala este nevoita sa sterilizeze surplusul de bani este „motorul gripat al exporturilor”.
„BNR a scos o foarfeca si tot taie din aripile cererii de consum. Cu durere insa, pentru ca nu asta este solutia, ci oferta”, a mai spus Adrian Vasilescu.
S-a limitat creditul, nu si riscul
Potrivit avocatului Gabriel Biris, masurile de franare a creditelor de consum, adoptate de Banca Nationala pentru mentinerea echilibrului balantei comerciale, au dus la o limitare a plafonului de indatorare a populatiei, dar nu si a riscului aferent imprumuturilor.
„BNR a plafonat creditarea populatiei la un nivel de 40% din veniturile familiale. Aceasta pondere se aplica uniform si celor cu venituri de 10 milioane pe familie, dar si celor cu 300 de milioane, ceea ce nu este acelasi lucru”, a spus Biris. El a subliniat ca, desi importurile sunt mult exagerate fata de exporturi, „franele (n.r. Ð masurile de temperare a consumului) nu nasc nimic bun”.
Si totusi soldul imprumuturilor creste
Potrivit datelor bancii centrale, soldul creditului de consum era in prima luna din acest an de 4,6 miliarde de euro, valoare aproape dubla fata de ianuarie 2005. Masurile adoptate de BNR, dar si concurenta acerba de pe piata bancara au fortat institutiile de credit sa adopte strategii de pastrare si de atragere a clientilor. Astfel, bancile au inceput sa micsoreze dobanzile si sa ofere conditii cat mai atragatoare din punctul de vedere al perioadei de rambursare si al limitei maxime de creditare.
Pana in 2009, volumul creditelor acordate de banci populatiei va creste anual cu 22%, adica cu jumatate din cat s-a inregistrat in 2005, conform unui studiu publicat de UniCredit. Aceeasi sursa releva ca romanii sunt prea saraci pentru a se imprumuta cat si-ar dori. Cu toate acestea, ne aflam pe ultimul loc in Europa cu privire la gradul de indatorare a populatiei.