6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăPrivatizarile au intrat in stand-by

Privatizarile au intrat in stand-by

» 41 de companii unde statul este actionar au fost retransferate de la AVAS la Ministerul Economiei printr-o HG intrata in vigoare pe 6 ianuarie.

» Avioane SA Craiova pierde startul la privatizare, cu trei potentiali ofertanti, si se afla aproape de lichidare.

Guvernul a blocat dintr-o trasatura de condei procesele de privatizare derulate la ora actuala de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), transferand 41 de societati comerciale din subordinea acesteia catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie  (OPSPI) – coordonat de Ministerul Economiei. Astfel, in Monitorul Oficial (MO) nr. 8 din 6 ianuarie 2009 a aparut HG nr. 1.720/2008 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei. Astfel, Ministerul Economiei preia participatiile statului la Petrom si Distrigaz Sud, Oltchim Ramnicu-Valcea, Electrica, Societatea Nationala a Sarii, IOR Bucuresti, Romgaz Medias, Transgaz Medias, Compania Nationala a Huilei (CNH), Societatea Nationala a Lignitului "Oltenia" (SNLO), complexurile energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova, dar si firme din industria de aparare, precum Romaero Bucuresti, IAR Brasov, Avioane Craiova.

 

De altfel, trebuie mentionat ca, la art. 34 din HG mentionata, Ministerul Economiei are printre atributiuni "derularea procesului de privatizare la operatorii din industria de aparare si securitate, in colaborare cu (OPSPI)". Tot in HG nr. 1.720/2008 sunt prevazute atributiuni legate de exportul de armament sau programele de offset in cadrul industriei de aparare.
Transferul AVAS-OPSPI afecteaza in mod special societatile din industria de aparare, aflate in proces de privatizare. Cea mai grava situatie se inregistreaza la Avioane SA Craiova, unde 400 din cei 680 de s-alariati se afla in somaj tehnic in aceasta perioada, din cauza dificultatilor economice. Dupa ce anul trecut AVAS a esuat in tentativa de a vinde pachetul majoritar de 80,9% din actiunile producatorului roman de aeronave cehilor de la Aero Vodochody, statul a relansat la privatizare societatea, termenul-limita de depunere a ofertelor fiind 30 ianuarie 2009.

 

Trei potentiali investitori au cumparat deja caietele de sarcini: Alenia Aeronautica (Italia) – participant la proiectul Eurofighter Typhoon, Tinton Falls (SUA) – telecomunicatii si Aerotech Engineering GmbH (Germania) – divizia nemteasca a concernului francez Alten SA, furnizor de subansambluri pentru Airbus. Insa ieri Adriana Tran, purtatorul de cuvant al AVAS, ne-a dat o veste-soc: "Nu mai suntem actionari majoritari ai Avioane SA, deci nu mai avem ce vinde. Procesul de privatizare trebuie reluat, la fel cum se va intampla la toate societatile aflate in proces de privatizare la care AVAS detine pachetul majoritar de actiuni".

"Reluarea procesului ar intarzia privatizarea cu cateva luni. Ne-ar ingropa. Ministerul trebuie sa-si asume supravietuirea fabricii pana la privatizare", spune Victor Peta, liderul sindical de la Avioane SA. In conditii asemanatoare se afla IAR Brasov (unde negocierile cu singurul ofertant, Aero Vodochody, au esuat pe 16 decembrie 2008) si Romaero Baneasa (unde AVAS detinea inca, dupa ONRC, pachetul majoritar de 51,9% din actiunile societatii).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă