3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrivatizarea Oltchim, cadou pentru nemţii de la PCC

Privatizarea Oltchim, cadou pentru nemţii de la PCC

Renunţând să includă datoriile companiei în capitalul social şi să dilueze minoritarii, statul a tăiat brusc interesul pentru privatizarea Oltchim. Nemţii de  la PCC au undă verde pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi a datoriilor compa­niei, evident, cu discount.

 
Iniţial, privatizarea combinatului urma să se facă prin includerea în capitalul social a datoriilor către AVAS (1,12 miliarde lei). Procesul urma să dilueze serios minoritarii, având în vedere că societatea avea un capital de numai 34 milioane lei, iar pentru a-l evita PCC începuse să cumpere agresiv acţiuni în 2011 pentru a-şi majora cota la 33% (împreună cu vehiculul de investiţii Nachbar Services cu care acţionează concertat) şi a bloca în AGA decizia de majorare a capitalului social. Asta a făcut ca în numai câteva luni cotaţia Oltchim să urce la bursă de la 0,5 lei la 2,1 lei/acţiune (PCC şi-a majorat atunci cota de la 12 la 18%, iar Nachbar Services are 14%). Până la urmă decizia de majorare a capitalului prin includerea datoriilor şi noi aporturi s-a adoptat prin hotărâre de guvern, pentru a se evita acest blocaj, iar strategia de privatizare părea bătută în cuie.

Statul s-a răzgândit însă pe ultima sută de metri şi vom avea 3 licitaţii pentru privatizarea Oltchim în loc de una singură: pentru vânzarea pachetului majoritar de  54,8% deţinut de Ministerul Economiei, a creanţelor AVAS şi „Electrica”, reprezentând împreună 1,8 miliarde lei (56% din datoriile companiei).

De ce această schimbare de optică? Oficial, pentru a se evita contestaţii în justiţie din partea minoritarilor care să tergiverseze privatizarea. Succesul lor ar fi fost însă improbabil – în definitiv au cumpărat acţiuni la o companie supraîndatorată, şi-au asumat riscul în cunoştinţă de cauză, iar preţul pe care l-au plătit reflecta acest lucru.

Ce investitor serios s-ar mai băga acum la Oltchim, cu un investitor atât de puternic precum PCC şi cei cu care acţionează concertat, riscând să-şi vadă blocate toate iniţiativele în AGA? Nemţii sunt deci în pole-position pentru adjudecarea pachetului majoritar de acţiuni şi pentru achiziţionarea cu discount mare a datoriilor combinatului către stat (doar nu vă imaginaţi că va exista competiţie pentru a deveni creditorul Oltchim la viitoarele licitaţii?). De altfel, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, recu­noaşte voalat asta; întrebat dacă vânzarea creanţelor Oltchim se va face la preţul de piaţă, acesta afirmă într-un interviu pentru Bursa că „definiţia valorii de piaţă este preţul maxim pe care îl poţi obţine într-un anumit moment în schimbul unui anumit bun…”.

Dacă statul ar fi ales însă să majoreze capitalul social incluzând datoriile, ponderea PCC în acţionariat ar fi scăzut, iar bătălia pentru pachetul majoritar ar fi permis o competiţie reală, cu tot ce implică asta din perspectiva preţului de adjudecare. Bursa a intuit corect implicaţiile cadoului pe care îl primesc minoritarii prin noua strategie de privatizare, iar acţiunile Oltchim au crescut de la 0,520 lei la 14 august la 0,778 lei la 23 august (+50%). La datorii de 700 milioane euro, Oltchim are o capitalizare bursieră de 60 milioane euro. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă